Ve vyšších oblastech je podle ústavu třeba počítat s častějšími sněhovými přeháňkami. „Na horách očekáváme dalších 5 až 15 centimetrů nového sněhu,“ upřesnil ČHMÚ. V nižších polohách se mohou během dneška vyskytovat smíšené nebo dešťové přeháňky.

„V průběhu středy přejdou srážky do intenzivních sněhových a smíšených (krupkových) přeháněk, které mohou být krátkodobě provázeny nižší dohledností,“ upozornil ČHMÚ.

Před silným větrem meteorologové varovali už dřív, tato výstraha platí do středečního večera pro celé území ČR s výjimkou Zlínského kraje, východní části Moravskoslezského a Olomouckého kraje a Hodonínska. Vítr může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 km/h. Může poškodit lesy a mírně i budovy, meteorologové varovali před komplikacemi v dopravě a úrazy od předmětů unášených větrem nebo od zlomených větví.

Sněhové jazyky nebo závěje se budou na horách tvořit při kombinaci větru a sněžení, ojediněle se mohou objevit i v podhůří. „Zeslabování srážek a větru předpokládáme během středečních večerních hodin, tvorba sněhových jazyků a závějí bude pokračovat až do půlnoci na čtvrtek,“ doplnil ČHMÚ.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení stouplo ve středu ráno na 3. stupeň, označovaný za nejzrádnější. Napadlo přes 30 cm sněhu, na hřebenech leží až 1,2 metru.

Pro aktuální vývoj počasí sledujte radar Blesku

V noci ze středy na čtvrtek přes naše území přejde od západu teplá fronta. Od rána bude foukat čerstvý severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, ve vyšších polohách kolem 15 m/s a během dne bude postupně slábnout.

Na jihozápadě Česka bude k ránu panovat zatažená obloha, sněžení se má s klesající nadmořskou výškou měnit v déšť a do večera ustávat. Nejnižší teploty se budou podle meteorologů pohybovat mezi jedním stupněm nad nulou až -3 °C, na Moravě a ve Slezsku mohou klesnout i na -5 °C. Přes den vystoupají maximálně na tři až sedm stupňů.

Video
Video se připravuje ...

Zimní bouře v Nové Vsi pod Pleší (20. ledna 2022) čtenář Blesku

Fotogalerie
45 fotografií