Větrno dnes bude po celý den – foukat bude silný západní vítr o rychlosti s nárazy 50 až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. Přechodně a výrazně bude slábnout během pozdního odpoledne a večera. Ale už ve druhé polovině noci začne od západu opět zesilovat na čerstvý s nárazy 70 km/h, na horách 90 km/h. A v Čechách a na severu Moravy a Slezska bude v těchto rychlostech foukat celou neděli.

Sledujte příchod sněhu na radaru Blesku

Během noci na neděli počasí u nás ovlivní další studená fronta – ta přinese nad 300 m nad mořem sněžení – na hory i trvalé. Tvořit se budou sněhové jazyky a závěje – během nedělního rána a dopoledne tak bude řidičům komplikovat jízdu nejen vítr, ale i sníh. Během dne sem ale postoupí teplá fronta a hranice sněžení se bude zvedat až do 1100 m nad mořem. A další zesílení větru přinese noc na pondělí a pondělní dopoledne – to budou nárazy větru i v nižších polohách na západě území opět dosahovat nárazy větru kolem 90 km/h.

Teploty pod bodem mrazu a výstraha kvůli vichru

Na sníh upozorňuje i Český hydrometeorologický úřad. Nejnižší noční teploty klesnou i pod bod mrazu. Přes den se ale očekávají teploty 5 až 9 °C, na jižní Moravě až 12 °C, v 1000 m na horách až večer kolem +1 °C. Podobná situace bude i v pondělí, kdy se očekávají nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C, na Moravě místy až 11 °C, během dne pak od západu přijde ochlazování. 

I dnes a v pondělí je v platnosti výstraha před silnějším větrem, a to po celém území České republiky. „Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ píší meteorologové. 

Nejsilnější síla větru byla naměřena včera večer na Sněžce – nárazy větru 187 km/h. V 7 hodin ráno vítr dosahoval v nárazech rychlosti v nižších polohách nejčastěji 50 až 90 km/h – např. v Praze-Karlově 90 km/h (v noci až 100 km/h), v Ústí nad Labem 93 km/h, v Kocelovicích 97 km/h (v noci až 100 km/h).

Před větrem varují i hasičské sbory. „Od sobotního večera do dnešního rána se v Praze situace uklidnila. Během dopoledne ale evidujeme další jednotky případů, tedy necelých 70 od pátečního večera. Dnes od 14h očekáváme další případy s ohledem na příchod další vlny silnějšího větru,“ píše sbor hlavního města Prahy.

Opatrnost je na místě i podle Královéhradeckého sboru, který hlásí vysoký stupeň nebezpečí kvůli možným povodním. „Povodňová pohotovost platí pro ORP Trutnov a Vrchlabí,“ uvádí místní hasičský sbor na twitteru.

Vlak narazil do stromu

Potíže kvůli ichřici nyní přichází i v dopravě. Na trati Chlumec nad Cidlinou - Trutnov byl v neděli ráno zastaven provoz v úseku: Stará Paka – Roztoky u Jilemnice na pomezí Královéhradeckého a LIbereckého kraje. Střetl se tu spěšný vlak se spadlým stromem.

„V obci Svojek vlak narazil do vyvráceného stromu. Ve vlaku byli čtyři cestující, všichni jsou bez zranění. Škoda dosáhla asi 50 000 korun,“ řekla ČTK mluvčí liberecké krajské policie Jana Světlá.

V Libereckém kraji i Jeseníkách nasněžilo

V Libereckém kraji do dnešního rána nasněžilo a místy se stále objevují sněhové přeháňky. I na hlavních tazích může ležet vrstva nového sněhu, varují silničáři. Pozor by si měli dát motoristé hlavně v horských oblastech. Zbytky rozbředlého sněhu leží i na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu. Směrem na západ sněhu ve srážkách ubývá, v sousedním Ústeckém kraji už většinou jen prší a silnice jsou holé a mokré.

V Jizerských horách a Krkonoších napadlo od pěti do deseti centimetrů nového sněhu a stále místy sněží. V Ústeckém kraji už je většinou nad nulou a prší nebo mrholí, přes den mohou podle meteorologů teploty vystoupat až k deseti stupňům, mrznout nebude ani na horách. Většinou bude pršet. Od půlnoci platí nová výstraha před silným západním větrem.

„Předpokládáme, že silný vítr s kratšími přestávkami bude přetrvávat na většině našeho území až do úterý,“ uvedl ČHMÚ.

Několik centimetrů sněhu napadlo v noci ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde silnice ráno pokrývá vrstva rozbředlého či ujetého sněhu. V Jeseníkách a severní části Olomoucka stále sněží a navíc fouká silný vítr, řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Sněžení v noci zasáhlo hlavně Šumpersko, Jesenicko a kopcovitou část na sever od Olomouce. 

Provoz některých zimních středisek v Olomouckém kraji o víkendu ovlivnil silný vítr, kvůli kterému byly v sobotu opět přerušeny dodávky elektřiny a vleky i lanové dráhy zůstaly stát. Dnes už se vítr uklidnil a po zasněžených sjezdovkách lyžařských areálů se opět proháněli lyžaři. V horách navíc noci napadl sníh a podmínky pro lyžování se tak zlepšily, vyplývá z ankety ČTK.

V noci sněžilo i v Moravskoslezském kraji a ve vyšších polohách v Jeseníkách na Bruntálsku a Opavsku a v Beskydech na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku je vrstva nového sněhu nebo rozbředlý sníh.

Fotogalerie
43 fotografií