Nejvýše včera vystoupala rtuť teploměru v Brandýse nad Labem, kde těsně překročila tropickou třicítku. Ale horko bylo na celém území. Už dnes se ale od západu mírně ochladí. Tropy vydrží jen na Moravě. Místy nás čekají přeháňky.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

„Po přechodu zvlněné studené fronty bude počasí u nás ovlivňovat okraj tlakové výše, která se bude přesouvat ze západní Evropy přes Severní moře nad Skandinávii,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu.

Díky vysokému tlaku vzduchu bude sice obloha modrá, ale tropy se zatím nevrátí. Rtuť teploměru vystoupá nejvýš k letním 25 stupňům.

Plzeň: Čekala jsem vodu studenější, říká Viktorie

Po skončení školy popadla plavky a hurá k Boleveckému rybníku. Viktorie Heinová měla skoro celou pláž pro sebe. Slunila se a pak se odvážila i do vody. „Čekala jsem, že bude mnohem studenější,“ smála se Viktorie. Vyhrála tak i sázku s přítelem, který nevěřil, že to dá.

Zlín: Ať žijí horcí muži, vzkazují Libuše a Eva 

„Voda má osmadvacet a sluníčko ji dohání. Pracujeme jako sanitářky na plicním oddělení. Služby bývají náročné, byl tu covid, teď je to relativně dobré, tak musíme načerpat hodně sil,“ říkala usměvavá Libuše Lukačovičová (48). Počasí si nemohla vynachválit ani její kamarádka Eva Sušilová (47).

„Zmrzlíci Pankrác, Servác i Bonifác dostávají na frak, čekáme tudíž horké muže. To je o sto procent lepší. Co taky dělat na jaře se studeným chlapem,“ dodala s úsměvem.

Liberec: Učení na přehradě

Ač je teprve jaro, nejkrásnější slunečné dny jsou u vody. „Připravujeme se na státnice a učí se tu lépe než na koleji,“ říkal vysokoškolák Honza (24), který šprtil se dvěma spolužáky na dece. Za vzděláním tam s dětmi vyrazily také učitelky z mateřské školy. „Chodíme sem především pozorovat přírodu. Dneska jsme byli krmit ryby,“ popsala Barbora Suchánková (24).

Karlovy Vary: Domácí bazén? Ideál!

Investice do bazénu se vyplatila. Už na začátku sezony se v něm cachtá celá rodina Matouškova. „Koupaliště v Karlových Varech nestojí za řeč, nemáme s dětmi pořádně kam chodit, takže bazén je ideální volba,“ říká maminka Zuzana (37). Kromě dvouletého Kájíka si vodu užívají i synové Daník (12) a Kuba (10).

Češi v květnu u vody: Maminka Zuzana u domácího bazénu
Autor: Foto Blesk - Kateřina Moravcová

Praha: Karolína s Eliškou na pláži

Na pláž do Žlutých lázní v Podolí vyrazily studentky vysoké školy, kamarádky Karolína a Eliška (obě 20). „Počasí krásné a navíc nám odpadla výuka. Vzaly jsme si proto volno i v práci a rozhodly se strávit den na pláži,“ libovaly si.

Češi u vody: Karolína s Eliškou ve Žlutých lázních v Praze
Autor: Foto Blesk - Robert Klejch

Jak bude?

Zítra: zpočátku oblačno, na jihu místy déšť. Noc 8 až 14 °C, den 21 až 25 °C.

Sobota: polojasno, ráno ojediněle mlhy. Noc 4 až 10 °C, den 21 až 25 °C.

Neděle: polojasno. Noc 5 až 10 °C, den 21 až 25 °C. Pondělí: polojasno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noc 6 až 10 °C, den 21 až 25 °C.

Fotogalerie
109 fotografií