Ještě dnes si řada Čechů naplno užívala tropický den, letní radovánky, koupání i zmrzlinu. Už zítra ale oceníme i deštníky. „Přes Česko přejde studená fronta a začne se ochlazovat,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že v pondělí se od severozápadu zatáhne nebe, přijde déšť a místy i bouřky.

Teploty spadnou až k 20 °C. Sluníčko a vedro přes 30 °C přinese znovu až víkend.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

V pondělí 13. června bude oblačno a přechodně až zataženo. Déšť, přeháňky a místy i bouřky zasáhnou většinu území. Ty budou pomalu ubývat s příchodem pozdního odpoledne, hlásí meteorologové z ČHMÚ.

Během noci přijdou teploty o něco vyšší než v neděli, od 11 do 15 stupňů. Přes den se výrazně neoteplí, teploměr ukáže mírných 19 až 23 °C. Východočeši ale mohou pocítit až 26 stupňů. Slabý proměnlivý vítr během dne zesílí na mírný západní až severozápadní. Obvykle bude o síle 3 až 7 m/s, místy ale může dosáhnout i nárazů 15 m/s.

Třicet stupňů ve stínu

To víkend si Češi užili slunečný. V pravé poledne včera v Olomouci dosáhla teplota ve stínu rovných 30 °C. Počasí však nebylo úplně na koupání, protože po obloze se od rána honily mraky. Přesto se pomalu začaly plnit jak olomoucký bazén či aquapark, tak pláže vyhledávaného přírodního koupaliště Poděbrady. Do vody, která ještě zdaleka není vyhřátá, si ovšem troufaly většinou jen děti či největší otužilci.

Vodu v olomouckém letním bazénu včera testovala třeba malá Josefína P. (6). „Moc to dnes ještě na koupání zrovna není, ale co má člověk dělat, když se na to děcka těší už několik dní,“ konstatovala Josefínčina maminka Tereza P.

Studená voda, ale vydržet se dá...

Hudba z místních kiosků, veselý křik dětí a hlasité diskuze ze zahrádek restaurací. Tak vypadalo včerejší odpoledne na jablonecké přehradě.

K vodě vyrazila i Ilona Ulrichová (55): „Chodím sem pravidelně. Zázemí na přehradě je super. Vodu jsem vyzkoušela minulý týden. Sice je studená ale dá se to vydržet.“

Na Mácháči první rekreanti

Letní prázdniny sice začínají až za tři týdny, na Máchově jezeře jsou ale už teď první rekreanti. Jedna z nejvyhledávanějších letních destinací u nás turistům letos nabídne nové atrakce pro děti, čistší písek, a pokud bude přát počasí i kvalitní vodu ke koupání.

Oficiálně začala sezona na Mácháči na konci května. Od té doby sem míří stovky mladých lidí, rodin s dětmi i seniorů, aby okusili atmosféru místa, které ve svých básních zvěčnil Karel Hynek Mácha. Největší nápor rekreantů se očekává v průběhu července a srpna.

„Pracuju tady za barem už čtyři roky. Letos očekáváme velkou návštěvnost. Zatím to v pohodě zvládáme ve dvou,“ usmívá se barmanka baru Hawai Sára Karlíková (20).

Klid si pochvaluje také Dominik Čížek (28), který k Máchovu jezeru vyrazil s rodinkou. „Jsme spokojení. Není tolik lidí, takže se nemusíme s nikým tlačit na pláži. Ubytovaní jsme v kempu Klouček v chatkách a naprostá spokojenost.“

Jak bude

  • Zítra: Oblačno až zataženo, od severozápadu déšť a místy bouřky. V noci 11 až 15, přes den 20 až 24 °C.
  • Úterý: Jasno až polojasno. V noci 7 až 11, přes den 20 až 24 °C.
  • Středa: Jasno až polojasno, během dne ojediněle přeháňky. V noci 9 až 13, přes den 22 až 26 °C.

Video
Video se připravuje ...

Obloha před bouří nad Dobřany na Plzeňsku Čtenářka Blesku

Fotogalerie
42 fotografií