Supercelu nad Moravskou Novou Vsí vyfotil a na Facebooku umístil třeba uživatel Zdeněk Čekal.

Uživatelka Markéta Tichá pro změnu přidala působivé foto z Hrušek u Břeclavi.

Po pondělních bouřkách zůstávalo v úterý ráno bez proudu asi 4800 domácností převážně v Pardubickém a Středočeském kraji.

Českem se v pondělí přehnaly silné bouřky, někde je provázelo krupobití, silný vítr a přívalové srážky. Hasiči v řadě regionů odstraňovali popadané stromy nebo čerpali vodu ze zatopených sklepů.

Sledujte radar Blesku

Silné krupobití zaznamenali mj. na Znojemsku. „Ve Skalici je poškozená střecha, dvě události jsou v obci Višňové. V Moravském Krumlově je poškozený sloup a v obci Křepice máme rozbité střechy a kroupy do výšky 30 centimetrů,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Kroupy napadly už minulý týden v Olešnici na Blanensku, kde vrstva dosahovala výšky až 40 centimetrů.

Na Znojemsku padaly kroupy (20. 6. 2022)
Autor: HZS Jihomoravského kraje

Bouřky v Česku přinesly i další úkazy. Kilometry dlouhá výhružně vyhlížející oblačná roura se valila včera ráno na hlavní město. Přinesla ji s sebou bouřka, která před tím řádila už na západě země.

„Co asi většinu lidí upoutalo, byla zvláštnost oblaku, tzv. roll cloud, tedy horizontální oblačný válec na čele bouře. Odborně se tato zvláštnost označuje jako arcus,“ vysvětlil Michal Žák z katedry fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Roll cloud v Praze. (20. června 2022)
Autor: Martina Škaradová

Oblačný válec vzniká tam, kde z bouřkového oblaku „vytéká“ studený vzduch. Nebeská podívaná brala dech, ale působila i znepokojivě. A válec na obloze skutečně může podle meteorologa znamenat pěkné potíže.

„Když přechází, často dochází k zesílení větru, vyskytují se silné nárazy větru,“ doplnil Žák. Energii bouřím dodaly velké teplotní rozdíly, kdy do vzdušné masy vyhřáté o víkendu až na rekordních 39 stupňů, „vletěl“ studený vzduch ze západu. Znovu se tvořily i supercelární bouře, tedy takové, které přinášejí tornáda. Jedna přešla odpoledne nad Pardubickem.

Škody po downburstu často na první pohled připomínají ty po tornádu. Zkušený meteorolog je ale rozezná.

Tornádo je vzdušný vír, který se dotkne země a putuje jedním směrem. U downburstu ale vítr vane od jednoho středu směrem ven. Silný downburst poničil 24. června 2021 vesnici Stebno, část obce Kryry v okrese Louny. Původně byl považován za tornádo, protože udeřil ve stejný den jako ničivý vír na jižní Moravě. Nebezpečný je downburst pro letadla. Zavinil už řadu smrtelných nehod. Při přistávání umí stroj nečekaně doslova srazit z oblohy.

Jak bude?

Dnes: 21 až 25 °C, jasno až polojasno, místy oblačno. Mírný severozápadní vítr. V západní polovině Čech slabý proměnlivý.

Ve středu: 25 až 29 °C, polojasno až skoro jasno, od jihozápadu však postupně oblačno až zataženo. Místy přeháňky nebo bouřky. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Ve čtvrtek: 26 až 31 °C, jasno až polojasno, na jihozápadě při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky.

Video
Video se připravuje ...

Roll cloud nad Prahou. (20. června 2022) Zdeněk Hlava

Fotogalerie
95 fotografií