Páteční bouře na jižní Moravě zanechaly největší škody v pásu mezi Valticemi na Břeclavsku a Bzencem na Hodonínsku. Hasiči postupně zasahovali na 70 místech. „Nejčastěji jsme odklízeli popadané nebo nebezpečně nahnuté stromy či ulomené větve,“ uvedl mluvčí hasičů Jan Dvořák. Na osmi místech museli hasiči také čerpat vodu. Bez proudu zůstávalo ráno zhruba 800 domácností na Břeclavsku a Hodonínsku, informovali energetici.

Podle pátečních informací Českého hydrometeorologického ústavu vykazovala bouřka znaky supercely a přinášela nárazy větru až přes 80 kilometrů za hodinu, kroupy přes tři centimetry a místy velmi intenzivní srážky.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Přímo ve Valticích vichr polámal mnoho stromů, včetně velkého platanu na náměstí, a také ničil střechy. Srolované pláty plechové krytiny sundávali hasiči třeba i z koruny stromu. V některých obcích padaly kroupy. Například lidé z Bzence na Hodonínsku sdílejí na sociálních sítích záběry vozovky pokryté kroupami a snímky poničené úrody na zahrádkách.

Spadlý strom ve Valticích. (1.7.2022)
Autor: abl

Dobrovolní hasiči z Vracova na Hodonínsku vyjížděli k popadaným stromům na silnici, vytahovali auto z příkopu, ve Vacenovicích čerpali vodu z garáže. Poté likvidovali popadané stromy přímo ve Vracově. Při tom do nich málem najelo starší auto, uskočili prý na poslední chvíli.

„Členové jednotky, kteří řídili dopravu na místě, byli málem sraženi řidičem, který vykazoval známky opilosti,“ napsali vracovští hasiči na facebooku. Řidič se agresivně dožadoval uvolnění cesty, hasiči mu nedovolili místo opustit. Policisté později naměřili řidičovi 2,5 promile alkoholu v krvi.

Déšť spláchl festival v Ostravě

Mluvčí hasičů Jakub Kozák ČTK řekl, že hasiči v Moravskoslezském kraji mají kvůli bouřkám už přes 20 výjezdů, nejvíce v Českém Těšíně na Karvinsku. Čerpají vodu, odstraňují spadlé stromy, ale pomáhají i se strženou střechou.

„Probíhá částečné uzavření areálu! Prosíme všechny návštěvníky, aby dočasně opustili prostor LOVE stage, techno stage, beefeater stage, reggae stage! Dbejte pokynů security a pořadatele,“ uvedli organizátoři Beats for Love na facebooku. O několik desítek minut později napsali, že se lidé mohou vrátit.

Kozák řekl, že v Českém Těšíně teď hasiči řeší více než deset událostí současně. „Ale přesunuje se to pomalu na Bašku, Frýdlant nad Ostravicí. Jde o čerpání vody, stromy. Je to zatím bez zranění, nicméně v Českém Těšíně spadl strom na auto také tam strhl vítr střechu, takže škody se tam nasbírají,“ řekl Kozák.

Tisíce lidí bez proudu

Bouřka s lijákem se prohnala východními Čechami. Energetici v kraji evidovali osm poruch na vedení vysokého napětí. Nejvíce bylo zasaženo Hradecko, Jičínsko a Trutnovsko. „Na odstraňování poruch pracujeme, dodávku chceme obnovit co nejdříve,“ uvedla mluvčí.

Bez elektřiny bylo v pátek odpoledne 15.500 domácností. K 18:00 počet domácností bez proudu klesl asi na 7000. ČTK to řekla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková a hasiči uvedli na twitteru. Pro dnešní odpoledne pro Královéhradecký kraj platí výstraha meteorologů před velmi silnými bouřkami.

Hasiči v kraji zhruba od 14:00 vyjížděli asi k 70 událostem. „Profesionální i dobrovolní hasiči uvolňují komunikace od popadaných stromů, na několika místech bylo hlášeno čerpání vody nebo zajištění poškozených střešních krytin,“ uvedli hasiči.

Uklidnění počasí přinese víkend

Víkend přinese daleko klidnější počasí než pracovní týden a v neděli nás budou teploty lákat k vodě. V sobotu bude zpočátku dne na východě území oblačno a ojediněle přeháňky. Během dne i tam jasno až polojasno. Ranní teploty 16 až 12 °C, na západě kolem 8 °C. Denní teploty 20 až 25 °C.

V neděli bude polojasno až jasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 24 až 28 °C.

V pondělí tropy i bouřky, poté ochlazení

Hned v pondělí bude počasí u nás ovlivňovat další studená fronta. Před ní budou teploty kulminovat na tropických hodnotách. V pondělí bude polojasno až jasno, během dne v Čechách až oblačno a místy déšť nebo bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 28 až 32 °C.

V úterý bude polojasno až oblačno a místy déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 23 až 27 °C.

Ve středu bude polojasno až oblačno a místy déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 22 až 26 °C. A další pokles teplot vzduchu přinese druhá polovina týdne.

Výhled počasí na červenec po dekádách

Celkově letošní červenec nepřinese tolik tropických dnů a takové vlny veder jako například v roce 2018, ani takové sucho, jako v létě 2015, by nemělo panovat.

Období od 1.-10.7.

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Po ránu ojediněle mlhy. Ranní teploty zpočátku období 18 až 13 °C, postupně 14 až 8 °C. Denní teploty zpočátku období 24 až 32 °C, postupně 18 až 24 °C.

Období od 11.-20.7.

Zpočátku období převážně polojasno, pouze při přechodně zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Ve druhé polovině období srážky a bouřky četnější. Ranní teploty 16 až 10 °C. Denní teploty v první polovině období 20 až 27 °C, postupně kolem 30 °C.

Období od 21.-31.7.

Zpočátku období polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky. V druhé polovině období skoro jasno až polojasno a srážky jen ojediněle. Ranní teploty 16 až 11 °C. Denní teploty 24 až 30 °C, koncem období až kolem 32 °C.

 

Fotogalerie
58 fotografií