Chladno bude zůstávat také v pátek - od severozápadu sem bude proudit chladný vzduch. Srážek už bude v porovnání se čtvrtkem méně - očekáváme je zejména na severovýchodě území. Zpočátku dne bude na východě území oblačno až zataženo místy přeháňky, jinde polojasno. Postupně bude docházet i na východě území k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek. Páteční odpoledne tak bude polojasné, přeháňky očekáváme pouze ojediněle a to na horách. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 19 až 24 °C, tedy pod letní hranicí.

Víkendové počasí bude ideální na houby

Víkend přinese studená rána – nejnižší teploty budou klesat i pod 10 °C. V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle, v severní polovině území místy přeháňky. Ranní teploty budou klesat na 12 až 8 °C. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku 

V neděli bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty opět nízko – mezi 12 až 8 °C. Denní teploty se budou pohybovat jen mezi 18 až 22 °C.

Příští týden přinese nárůst teplot vzduchu

Relativně chladno bude ještě počátkem příštího týdne, po té ale půjdou teploty rychle nahoru a ve druhé polovině příštího pracovního týdne už budou stoupat na letní hodnoty a o víkendu budou tropické. V pondělí bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V úterý bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 21 až 25 °C. Ve středu bude polojasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty už nás budou opět lákat k vodě – vystoupí na 23 až 27 °C.

Po deštivém červnu bude hodně komárů

Kvůli deštivému červnu se stačilo namnožit hodně komárů. Těm se nejlépe daří v letech bohatých na srážky - po záplavách a vydatných deštích se vytváří vhodná stanoviště pro vývoj komářích larev. Nejvyšší létací aktivita komárů je za teplého, bezvětrného počasí s vysokou vzdušnou vlhkostí. Jinými slovy – při teplotě mezi 15 až 40 °C, vlhkost vzduchu přes 40 %. Podle výzkumu jsou lidé s krevní skupinou 0 napadeni a poštípáni komáry dvakrát častěji než lidé s krevní skupinou A. Krevní skupina B je na žebříčku oblíbenosti pokrmů proti komárům na středním místě. Dalším zásadní přitažlivostí pro komáry je naše tělesná teplota. Čím je vyšší, tím dříve komáři koušou. A do třetice, hraje roli také barva oblečení. Komáři častěji létají k lidem, kteří mají na sobě syté barvy.

Fotogalerie
33 fotografií