Páteční den bude převážně slunečný, ale pronikne k nám chladnější vzduch od severozápadu, takže v porovnání s tropickým čtvrtkem budeme skloňovat ochlazení. Bude skoro jasno až polojasno, během odpoledne se může na horách tvořit kupovitá oblačnost.

Ranní teploty budou klesat na 16 až 12 °C, na západě území bude chladněji - kolem 9 °C. Odpolední teploty vystoupí na letní hranici 21 až 25 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

O víkendu až patnáct hodin slunečního svitu, ale i studená rána

Víkend bude zalitý sluncem. V sobotu bude jasno až polojasno, na horách při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Ranní teploty 12 až 8 °C, na západě kolem 6 °C. Denní teploty 22 až 26 °C, na západě a severu chladněji. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V neděli bude polojasno nebo jasno. Ranní teploty 12 až 8 °C, na západě území 5 °C. Denní teploty 23 až 27 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Příští týden supertropický

Hned od pondělí k nám začne proudit teplý vzduch od jihozápadu a teploty půjdou rychle nahoru. Už v pondělí budou atakovat tropické teploty, tj. 30 °C, ve středu naměříme až 35 °C, tedy supertropické teploty. Příští týden tak bude nejteplejším červencovým týdnem.

Až do středy bude převládat jasno nebo polojasno, postupně očekáváme místy přeháňky nebo bouřky. V pondělí bude polojasno nebo jasno. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 25 až 29 °C. V úterý bude jasno. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 29 až 33 °C. Ve středu bude jasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 31 až 35 °C.

Jih Evropy spalují vedra i sucho

Zatímco v Evropě střední je letošní první polovina července hodně proměnlivá a chudá na tropické teploty, na jihu Evropy panují vedra. Vůbec nejvyšší teploty hlásí Pyrenejský poloostrov - tam se nejvyšší odpolední teploty šplhají i přes 40 °C. K tropickým teplotám se přidává jasné počasí a neustále se prohlubuje sucho. To je například ve Španělsku nebo Itálii nejhorší za posledních 70 let.

Letos se s vlny veder setkáváme na jihu Evropy už od jara, což se podepsalo na výrazně nadprůměrných teplotách moře. Například v okolí jihu Itálie se pohybuje na 27 až 28 °C, což je o 3 až 4 °C vyšší teplota, než je obvyklé na začátku července. Tyrhénské moře má až 29 °C, což je odchylka až 5 °C.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
32 fotografií