Víkendová rána jako by ani nepatřila k létu, bylo jen mezi šesti a deseti stupni. Už v neděli jsme však pomyslně zamířili na jih a během tohoto týdne už „pofrčíme z kopce“. „Skloňovat budeme supertropické teploty, které se budou zastavovat až na 37 °C. Výrazně teplotně nadprůměrný bude celý týden,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

Sledujte počasí na radaru Blesku 

My v Česku si budeme moci podle výhledu meteorologů „ještě pískat“. Zato západní Evropu čeká vlna extrémních veder. To tam bude pověstné britské příjemno, i když s častým deštěm. Meteorologická služba Spojeného království už o víkendu vyhlásila tzv. červený poplach.

V pondělí a úterý tam čekají i více než 40 °C. Podobná výheň by měla být také ve Francii a části Německa.

Výstrahu přidali i meteorologové ČHMÚ. Odpolední teploty kolem 35 stupňů Celsia budou od úterý panovat na severozápadě Čech. Ve středu se velmi horké počasí rozšíří i do zbytku republiky. Výjimkou bude Vysočina, kde by měly maximální teploty v polovině týdne dosáhnout 31 až 34 stupňů, tedy být pod hranicí takzvaného supertropického dne.

Varování před velmi vysokými teplotami nad 34 stupňů bude platit od úterního poledne do středečního večera pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký kraj a západní část Libereckého kraje. „Vlna veder bude pravděpodobně pokračovat i během víkendu,“ uvedli dnes meteorologové.

Zvýšené riziko požárů, které platí už od 13. července na jihu Moravy, se od úterý rozšíří na většinu území kromě jižních Čech a Vysočiny.

V Česku bude v úterý ještě větší horko než v pondělí, počasí přinese o 29 po 33 °C a v Čechách to bude až 35 °C. 

Ve středu bude stále jasno, v noci se ohřejem při teplotách 13 až 17 °C. Opravdové „parno“ ale přijde přes den, bude 31 až 35 °C a v Polabí dokonce 37 °C. Jasno bude i ve čtvrtek, noční teploty dosáhnou 20 °C, denní 32 až 37 °C. Experti varují, že může být vysoké riziko vzniku požárů.

V pátek se poprvé objeví polojasno a místy bouřky. Přestože v noci bude stále 17 až 21 °C, přes den teploty mírně klesnou k  27 až 31 °C, na východě 34 °C.

Video
Video se připravuje ...

Jak se ochladit bez klimatizace? Víme jak na to! Videohub

Fotogalerie
33 fotografií