Vedra dnes byla zejména ve středních Čechách, Plzeňském kraji, Ústeckém kraji a na jižní Moravě. Vedle Husince naměřili přes 36 stupňů také dvě stanice v Plzni - Bolevec a Mikulka evidují shodně 36,6 stupně Celsia. Tuhaň na Mělnicku měla maximum 36,2 stupně, stejně tak Tušimice a Doksany v Ústeckém kraji. Česká Lípa pak zaznamenala 36,1 stupně Celsia.

Teplo dnes bylo i na horách. Nový rekord mají například dvě stanice, které leží výše než 1000 metrů nad mořem. Na šumavské Kvildě-Perle bylo 28,9 stupně Celsia, na Labské boudě v Krkonoších pak 25,5 stupně.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Odborníci doporučují lidem v horkém počasí pít dostatek nealkoholických nápojů a omezit pohyb hlavně kolem poledne a odpoledne. Varují před úpalem a úžehem a rychlými přechody mezi klimatizovanými a rozpálenými prostory. Ve stínu a v klidu by měli zůstávat zejména lidé se zdravotními obtížemi, senioři a malé děti.

Ve čtvrtek až 37 °C

Ve čtvrtek bude během dne jasno až polojasno. Od západu Čech pak bude postupně oblačno a místy se mohou objevit přeháňky nebo i bouřky, mimo západní Čechy se srážky vyskytnou jenom ojediněle. Noční teploty se budou pohybovat okolo 18 °C, denní teploty se pak vyšplhají na 33 až 37 °C, jen na západu Čech zůstanou opět o něco nižší, a to mezi 28 až 33 °C.

Jihovýchodní až východní vítr bude mírný a během dne proměnlivý, později večer dorazí na Moravu a do Slezska. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
47 fotografií