V pátek bude jasno až polojasno, na východě území zpočátku až oblačno a ojediněle s přeháňkami a bouřkami.

Aktuální meteorologickou situaci můžete sledovat na radaru Blesku

Ranní teploty budou vysoko zejména na východě území – bude 21 až 17 °C, na západě 16 až 12 °C. Denní teploty 28 až 32 °C, na jihovýchodě až 34 °C.

Sobota bude ve znamení silných bouřek, neděle slunečná

V sobotu bude přes naše území přecházet další studená fronta. Místy se budou vyskytovat silné bouřky, doprovázené nebezpečnými jevy - krupobitím, přívalovým deštěm a silnými nárazy větru. Zpočátku soboty bude polojasno, během dne od západu oblačno až zataženo, místy s přeháňkami, deštěm a bouřkami. Ranní teploty 21 až 17 °C. Denní teploty 25 až 30 °C, na východě kolem 32 °C.

Upozornění před sobotními bouřkami platí pro všechny kraje. První silnější bouřky se podle meteorologů mohou ojediněle objevit v sobotu ráno na západě a severozápadě Čech. Dopoledne se bouřková činnost přechodně uklidní, odpoledne a večer se pak silné bouřky místy čekají na celém území. Doprovodí je přívalový déšť, nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině nebo kroupy, uvedli meteorologové.

I přes očekávané bouřky zůstává v platnosti upozornění ČHMÚ na nebezpečí vzniku a šíření požárů.

V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty 16 až 12 °C. Denní teploty 27 až 31 °C.

Červenec, jak má být

Také poslední červencový týden bude ve znamení pravého letního počasí – převládat budou tropické teploty a zejména v úterý musíme místy počítat s bouřkami, jejichž vznik bude spojený s přechodem studené fronty. V pondělí bude jasno až polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 31 až 35 °C.

V úterý bude polojasno, postupně přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné. Ranní teploty 20 až 16 °C. Denní teploty 31 až 35 °C.

Ve středu bude až oblačno a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Denní teploty 26 až 30 °C. Žádné výrazné ochlazení nepřijde ani v následujících dnech.

Zkrácení topné sezóny

O kolik dní se zkrátí topná sezóna, pokud se její začátek nebude odvíjet od dvou dnů za sebou s průměrnými teplotami pod 13 °C jako doposud, ale sníží se na 12 °C? V Praze se topná sezóna zkrátí přibližně o 5,5 dne, ve vyšších polohách o týden.

Fotogalerie
69 fotografií