Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Největší bouřky Česka zachycené na kameru. Bouřlivé léto 2022

/
  • Video se připravuje ...
    14. srpna 2022 ● 18:25

    Bouřky a přívalové deště se v létě 2022 střídají s velkými vedry. V Horoměřicích smetla bouře během pár minut celou pouť, v Praze v pro změnu blesk udeřil do žižkovské věže. Na této a následujících stránkách uvidíte ty nejzajímavější záběry bouřek, které se v extrémním létě 2022 podařilo v Čechách a na Moravě zachytit na kameru.

    Na bouřku z odpoledne 23. července stánkaři v Horoměřicích u Prahy jen tak nezapomenou. Během Anenské poutě, překazil slávu nečekaně silný déšť a vítr, který během pouhých dvou minut celou pouť doslova rozmetal na kusy.

     

    Vzduchem běhém této krátké chvíle létaly vzduchem skoro všechny stánky. Na svém místě zůstaly jen pevně přikurtované lavičky. Jev, který můžete vidět na úvodním videu se odborně nazývá downburst a je stejně nebezpečný jako tornáda.

  • 1.

    Úder do 216 metrové žižkovské věže

    Fantastická podívaná se před objektivy lovců bouřek odehrála během velké bouře 14. července v Praze. Bouře se prohnala i nad Žižkovem a jeden z blesků, které křižovaly oblohu uděřil přímo do Žižkovské věžě.

     

    „Žižkovská věž mnohonásobně převyšuje okolní zástavbu - blesk ‚hledá‘ místo nejnižšího odporu, což kovový vysílač splňuje“ vysvětlila meteoroložka Honsová důvod, proč uděřil zrovna na 216 metrů vysokou dominantu.

     

    Podívanou zaznamenala na svých kamerách Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK).

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk udeřil 14. července 2021 ve 20:02 do žižkovské věže. Katedra fyziky atmosféry MFF UK

  • 2.

    Na dálnici padaly sloupy elektrického napětí

    Téměř 38 stupňů Celsia naměřili meteorologové v Borohrádku na Rychnovsku 5.srpna. Po vedrech pak přišly bouřky, které postupovaly z jihu a postupně zasáhly téměř celou republiku.

     

    Nejdramatičtěji vypadala situace poblíž Prahy, kde silné bouřky večer zastavily provoz dálnice D1. Poblíž Velkých Popovic poničila dráty elektrického napětí, dokonce spadly i sloupy.

    Video
    Video se připravuje ...

    Bouřka poblíž Velkých Popovic poničila dráty elektrického napětí, dokonce spadly i sloupy. (5. října 2022) Aktu.cz

  • 3.

    Kroupy velikosti golfových míčků ve Volyni

    Velmi intenzivní krupobití doprovázené bouřkami zasáhly především jižní Čechy na konci června 2022. Provázely je i přívalové deště. Na Prachaticku se vyskytla i solitérní supercela.

     

    V jihočeské Volyni padaly kroupy, které byly podle svědectví lidí velké jak golfové míčky. Český hydrometeorologický ústav zde  zaznamenal kroupy velké přes 4 cm.

    Video
    Video se připravuje ...

    Intenzivní krupobití v jihočeské Volyni (27.6.2022) 

  • 4.

    Jak řádily kroupy v Praze

    Stejný den se krupobití prohnalo také Prahou. Zranilo přitom šest lidí. Voda při bouřce natekla do vestibulu stanice metra Můstek i do suterénních bytů. Nejvíce zasažený byl přitom jih Prahy. Kroupy, často velké jako vejce, zde měly na svědomí poničená auta.

    Video
    Video se připravuje ...

    Krupobití při bouře v Hostivici u Prahy (27.6.2022) Archiv Blesku

     

  • 5.

    Mrak nad Prahou dlouhý několik kilometrů

    Po supertropickém víkendu udeřily 20. června silné bouřky. Prahou se prohnala v pondělí dopoledne. Pražany přitom uchvátil neobvyklý jev, který mohli pozorovat po celém hlavním městě. Vytvořil se totiž tzv. rotorový oblak (roll cloud) dlouhý několik kilometrů.

     

    Jedná se o horizontální oblačný válec na čele bouře. Když přechází, často dochází k zesílení větru, často se vyskytují silné nárazy větru a nastupují srážky, které bývají dost intenzivní,“ vysvětlil pro Blesk.cz Michal Žák z MFF UK.

    Video
    Video se připravuje ...

    Roll cloud nad Prahou. (20. června 2022) Zdeněk Hlava

  • 6.

    Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách

    Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách najdete na závěrečném videu. Jak ji přežít? Jakých chyb se vyvarovat a jak vlastně bouřky vznikají? Kolik lidí ročně je zabito bleskem? Kde jsou nejčastější bouřky a jak vznikají? Jakým chybám se při bouřkách hlavně vyvarovat, abychom zůstali v bezpečí?

    Video
    Video se připravuje ...

    Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Jan Kocián: Oficiálně dnes naměřili přes 50 mm na 3 stanicích. Výstraha byla špatná... už jenom proto, že přišla pozdě. Já chci výstrahu nebo aspoň neplnohodnotnou předběžnou výstrahu nejpozději předchozí den večer!

(15. 08. 2022 19:21)

Jan Kocián: Ve čtvrtek velmi silné bouřky. V pátek a v sobotu slabé až silné bouřky, ale kontinuální konvekce... což bude znamenat i přes 100 mm v pátek a dalších 100 mm v sobotu 20. srpna, takže 2. a 3. povodňové stupně na řekách v Libereckém a Královéhradeckém kraji!

(14. 08. 2022 23:59)

Jan Kocián: Bouřka v Horoměřicích: Možná šlo o downburst, ale budovy zmírnily vítr. Intenzita vypadá na microburst o rychlosti 90 km/h až 110 km/h... silný microburst má cca 130 km/h, downburst 150 km/h, silný downburst cca 200 km/h, velmi silný downburst (což je nejsilnější forma lineárního větru na světě, mimo hurikánu té nejvyšší 5. kategorie), tak ten má až 250 km/h.

Já nejraději určuji rychlost větru podle videí z přímého účinku větru na listnatých stromech.

(14. 08. 2022 23:31)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy