„Sedm jednotek hasičů odstraňovalo v sobotu odpoledne až do večera následky větrné smršti, která v Hraběticích s pouhými 20 čísly popisnými poškodila střechy rodinných domků, hospodářských budov či stromy,“ uvedl Kůdela. Dodal, že vítr shodil také kříž z věže tamní kapličky.

Sledujte víkendové počasí na radaru Blesku

„Je malým zázrakem, že se tato událost s vysoko létajícími plechy, křesly či trampolínou obešla bez zranění. Na zahradě u jednoho z rodinných domků náhle spadla i mohutná stoletá lípa. Hasiči ji pořezali. Místy byla ztrouchnivělá, především u kořenů,“ doplnil Kůdela.

V místě pomáhali i lezci, kteří mimo jiné provizorně přibíjeli větrem utrženou střešní krytinu na třetině sedlové střechy. Hasiči odstraňovali i popadané stromy ze silnice. Kvůli větru byla přerušena i dodávka elektrického proudu.

Předpověď pro ČR na neděli a pondělí

V neděli se počasí v Česku příliš nezlepší, byť přechodně můžeme očekávat polojasno a k večeru od západu oblačnosti ubyde. Přeháňky však stále budou na pořadu dne především v horských oblastech.

Víkendoví výletníci by opět měli počítat s možností bouřek. Přes den by mělo být maximálně 20 °C, ve výše položených oblastech spíše 16 °C. V noci se oproti předchozímu dni ochladí přibližně o jeden stupeň na 9 až 13 °C. Foukat bude velmi mírně od západu a severozápadu.

V pondělí dojde oproti víkendu k mírnému oteplení, přičemž očekávat můžeme i trochu slunce. Na severovýchodě sice má být přechodně zataženo, zbytek území by si však měl užívat polojasné až skorojasné nebe. Přeháňky se vyskytnou ojediněle s postupným ustáváním k večeru.

Ráno by si především řidiči měli dát pozor na sníženou viditelnost vlivem mlhy a nízké oblačnosti. Přes den bude příjemných 17-23 °C, přičemž v noci buďte připraveni na pokles místy až k 7 °C. Vyšší teploty se očekávají zejména v Čechách. Mírný severní až severozápadní vítr nepřesáhne rychlost 6 m/s.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub

Fotogalerie
19 fotografií