V pondělí bude v porovnání s víkendem oblačnosti i srážek o poznání méně. Po té, co se rozpustí ranní mlhy a nízká oblačnost, bude převládat jen malá oblačnost - skoro jasno až polojasno, výjimkou bude severovýchod území - tak bude polojasno až oblačno a místy přeháňky. Srážkové úhrny se plně vejdou do 2 mm. Odpolední teploty příjemné 19 až 23 °C.

Sledujte počasí v novém týdnu na radaru Blesku

V úterý bude jediný den beze srážek. Bude polojasno nebo skoro jasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Později večer od západu přibývání oblačnosti. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 20 až 24 °C.

Od středy deštníky všude s sebou

Ve středu bude oblačnosti i srážek už dost – počasí u nás ovlivní frontální systém. Zpočátku dne bude oblačno až polojasno, na západě občas déšť. Postupně bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti a srážky na většině území. Ojediněle i mlhy. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 20 až 24 °C, na severu kolem 18 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Postupně ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Ranní teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 18 až 22 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.

Sníh v Alpách?

Počasí na Pyrenejském poloostrově bude až do středy pod vlivem ex-hurikánu Danielle, přinese tam velkou oblačnost, vydatné srážky - spadnout může i přes 100 mm a bouřky. Vyloučené nejsou ani záplavy. Na zbytku Evropy bude počasí daleko klidnější a do střední a západní Evropy bude proudit teplý vzduch - v Paříži očekávají 30 °C. Konec týdne ale přinese tak razantní ochlazení, že v Alpách bude od cca 2000 m nad mořem sněžit.

Na víkend další propad teplot

Víkend bude v Česku právě ve znamení studeného severozápadního až severního proudění. V sobotu bude oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 12 až 16 °C.

V neděli bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr.

Pozdní léto ještě dorazí

Podprůměrné teploty a hodně oblačnosti přinese i počátek dalšího týdne, ale postupně bude oblačnosti i srážek ubývat a teploty ještě půjdou nahoru – v maximech naměříme ve druhé polovině týdne 14 až 20 °C. Několik dnů pozdního léta máme ještě před sebou.

Přinese La Niňa do střední Evropy studenou zimu?

Klimatický fenomén La Niña začal v září 2020 a počasí v mnoha částech světa ovlivňuje už tři roky po sobě, což je v 21. století poprvé. Jedná se o jev v rovníkovém Pacifiku, kdy je rozložení teploty vody opačné ve srovnání se známějším El Niněm.  A protože je tento oceánský jev propojen s atmosférou, má dopady na počasí na mnoha místech světa.

Její nejvýraznější vliv je pravděpodobný v Americe – studená zima v Kanadě, teplá a suchá zima na jihu severní Ameriky. Hrozí časté deště a následně povodně na severovýchodě Austrálie a v Indonésii.

A jak je to s vlivem La Niňa  na počasí ve střední Evropě? Evropa je od Pacifiku velmi vzdálená i proto jednoznačné dopady La Nina a El Niňa nelze tak snadno prokázat. Na sníh byla bohatá zima v době La Niña například v letech 2020 a 2010, naopak velmi mírné zimy panovaly v letech 1998 a 2000. V současné době se můžeme s výhledy počasí na zimu opírat pouze o sezónní predikce a ty udávají v Evropě střední teplotně mírně nadprůměrnou zimu. To ale neznamená, že některé týdny nebudou ve znamení studeného severního proudění.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub

Fotogalerie
41 fotografií