V sobotu bude oblačno, místy přeháňky a to zejména na severu území. Jen přechodně polojasno. Ranní teploty budou klesat na 9 až 5 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. „Aktuální sněžení na vrcholu Velkého Javoru. První sníh nadcházející sezóny na vrcholcích Šumavy a Bavorského lesa je tu již 17. září,“ napsala v sobotu odpoledne stránka WeLoveŠumava.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V neděli bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i smíšené nebo sněhové. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 10 až 14 °C a pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr.

Podprůměrné teploty vydrží do poloviny příštího týdne

A podobný charakter počasí jako o víkendu bude pokračovat do poloviny nového pracovního týdne. Deštníky a teplé oblečení tak všude s sebou. V pondělí bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 10 až 14 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, na vrcholcích hor i srážky smíšené nebo sněhové. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. Ve středu bude oblačno, místy přeháňky, na vrcholcích hor i srážky smíšené. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 11 až 15 °C. Od čtvrtka začne docházet k ubývání oblačnosti a k ustávání srážek, ale teploty půjdou nahoru jen pozvolna.

Trochu sněhové statistiky

První sněhová pokrývka se na vrcholcích hor většinou tvoří během října – ale na Pradědu jsme ji zaznamenali v roce 1962 už 1. září. V nižších nadmořských výškách je datum prvního sněžení ještě pestřejší – nejčastěji se vyskytuje v první listopadové dekádě, v nejnižších polohách až na konci listopadu. Ale opět existují výjimky a to i z posledních let - v roce 2012 sněžilo 27. 10. i v Praze. Sněhová kalamita ochromila sever Česka uprostřed října v roce 2009. V roce 1997 napadla souvislá sněhová pokrývka v Praze už 27. října, v roce 1994 dokonce už 7. října. 28. září 1995 sněžilo v Liberci.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat a jak bouřky vznikají? Videohub

Fotogalerie
50 fotografií