Rekordy pro dnešní den padly na 24 ze zhruba 160 meteorologických stanic, které měří teploty 30 a více let. Teplota 18,2 stupně v Krásném Údolí překonala předchozí rekord z roku 1986 o více než šest stupňů.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Místo s druhou nejvyšší teplotou byl Měděnec na Chomutovsku se 17,2 stupně Celsia. Padl tam rekord z roku 1969, který činil deset stupňů. Na stanici dnešní teplota dokonce překonala i měsíční rekord. Jedná se tedy o dosud největší listopadovou teplotu zaznamenanou v Měděnci.

I v předešlých týdnech na konci října a začátku listopadu zaznamenali meteorologové dny, kdy inverze přinesla teplejší počasí do hor, kdežto v nížinách bylo chladněji.

Třeba 30. října na třech místech v Česku vystoupaly teploty na 25 stupňů Celsia a výše, což naplnilo meteorologickou definici letního dne. Nejtepleji bylo tehdy ve Vimperku na Prachaticku, kde odpoledne naměřili 26,2 stupně. Letošní říjen v Česku byl s průměrnou teplotou 10,7 stupně podle ČHMÚ čtvrtý nejteplejší od roku 1961, kdy začali meteorologové měsíční průměry počítat.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na listopadové výlety Videohub

Fotogalerie
33 fotografií