Pátek přinese první krok do zimy - tvořit se může sněhová pokrývka i v nížinách na severu a severovýchodě území. Už od rána bude převládat velká oblačnost - zataženo až oblačno, zpočátku dne místy, postupně na většině území déšť, který bude během odpoledne od severovýchodu přecházet ve sněžení nebo v déšť se sněhem.

Zejména na severu a severovýchodě území se bude tvořit sněhová pokrývka od 1 do 5 cm. Večer i náledí. Teploty budou nejvyšší kolem poledne mezi 0 až 7 °C - odpoledne se bude od severovýchodu ochlazovat.

Kde bude sněžit? Sledujte radar Blesku

Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu mohou teploty v Česku klesnout v noci na neděli až na minus 12 stupňů. Takový mráz bude podle meteorologů v severní polovině ČR při menší oblačnosti.  

Do sobotního večera také napadne místy až 15 centimetrů sněhu. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil ČHMÚ. Před náledím ústav varoval už ve čtvrtek a dnes výstrahu rozšířil.

Až 15 cm sněhu v sobotu

Z teplotně nadprůměrného období, které jsme až na výjimky skloňovali od začátku října, se tal ocitneme v podprůměrných teplotách. Také o víkendu pozor na nebezpečné meteorologické zimní jevyzejména na náledí.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od středních poloh sněžení, na severovýchodě území sněžení i v nížinách. Ranní teploty 2 až -2 °C, na severovýchodě až -7 °C. Denní teploty -2 až 2 °C.

„V sobotu během dne bude místy celodenní mráz. Náledí a zmrazky proto mohou přetrvávat až do nedělního dopoledne,“ doplnili pracovníci ČHMÚ.

„Dešťové srážky se budou postupně měnit ve sněhové a nejintenzivnější sněžení očekáváme od pátečních večerních hodin na jihozápadě území, kde sněžení bude přetrvávat i během soboty a ve večerních hodinách zeslábne. V tomto období na jihozápadě území může napadnout od 5 do 15 centimetrů nového sněhu,“ uvedli meteorologové. „Na ostatním území spadne od nuly do pěti centimetrů nového sněhu,“ doplnili.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle déšť se sněhem nebo sněžení. Denní teploty -1 až 3 °C.

Teploty půjdou nahoru jen pozvolna

Zimní oblečení se bude hodit i počátkem nového týdne – převládat bude velká oblačnost, zpočátku musíme počítat se sněžením od středních poloh. Po ránu se bude i nadále tvořit náledí.

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť, od středních poloh sněžení. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 1 až 5 °C.

V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť, od středních, postupně od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Můžeme se těšit na bílé Vánoce?

Opravdu bílé Vánoce s pořádnou sněhovou pokrývkou, kdy místy leželo i přes 50 cm sněhu, naposledy panovaly v Česku v letech 2001 a 2010. Numerické modely zatím tak daleko nevidí. Podle statistik se Vánoce v nížinách s měřitelnou sněhovou pokrývkou vyskytují jen jednou za osm let.

Za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva – tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna. Není to jen otázka posledních let. Dokazuje to i pranostika: Na Adama a Evu čekejte oblevu, která vznikla už v 17. století. Pokud bychom Vánoce posunuli na 24. ledna, stoupala by pravděpodobnost bílých Vánoc až na 80 %.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Češi propadli otužování. „Vyfotí se a na chvíli ponoří. Je to jen módní záležitost,“ říká odborník Jiří Marek