"V sobotu po ránu jsme se na většině území probudily do bílého rána – většinou napadlo do 5 cm, jen na Šumavě na Churáňově 9 cm sněhu. Po ránu leženo např. v Praze – Ruzyni 4 cm, v Tušimicích 5 cm, v Karlových Varech 2 cm, v Plzni 4 cm, v Liberci 3 cm, v Přibyslavi 2 cm, v Brně 1 cm, v Přibyslavi 2 cm a v Ostravě sněhový poprašek," uvedla pro Besk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

"Místy dopravu komplikuje nejen sněhová pokrývka, ale také zmrazky a náledí na silnicích. Sníh však bude v nižších polohách rychle odtávat a v neděli přijde další nárůst teplot vzduchu a sníh bude tát i v horských oblastech," podotkal Honsová.

Aktuální počasí sledujte na radaru Blesku

 

„Byly problémy na několika silnicích třetí třídy, kam najely kamiony a uvízly tam, ale už se všechno odstranilo. V současné době by už mělo být všechno sjízdné a neměly by být žádné problémy,“ uvedl pracovník dispečinku správy a údržby silnic Středočeského kraje. Na většině území středních Čech je dnes zataženo, teploty se pohybují kolem nuly a fouká slabý vítr.

Silnice v Karlovarském a Plzeňském kraji mohou namrzat. Silničáři sice vozovky chemicky ošetřili, ale ve vyšších polohách, v Krušných horách i na Šumavě, na silnicích zůstávají po pátečním sněžení zbytky sněhu, které mohou klouzat.

V Krkonoších, v Orlických horách a na Náchodsku cesty pokrývala vrstva ujetého sněhu o síle do pěti centimetrů. V nižších polohách na silnicích ráno ležely zbytky rozbředlého sněhu, dálnice D11 byla po chemickém ošetření mokrá, uvedli silničáři.

Teploty se dnes ráno v kraji pohybovaly od nuly do minus tří stupňů Celsia. Na hřebenech Krkonoš bylo kolem minus pěti stupňů a leželo na nich asi 16 centimetrů sněhu, z toho tři centimetry nového.

Zejména na horách meteorologové čekají slabé sněžení, které bude odpoledne přecházet do deště se sněhem a slabého deště. Ojediněle by mohly být srážky mrznoucí.

Pozor na náledí

I v noci na dnešek se na některých silnicích vytvořila ledovka. S velkou opatrností byla sjízdná silnice I/35 z Moravské Třebové na Svitavsku směrem na Olomouc. Na zledovatělé silnici uvázl kamion v Přelouči na Pardubicku, uvedla policie.

S veškerou technikou byli přes noc venku i silničáři na Olomoucku. „Byly zde slabší sněhové přeháňky, na Kozlovsku a Potštátsku napadly dva až tři centimetry sněhu. Vozovky jsou holé a mokré po chemickém ošetření, ve vyšších polohách jsou ještě zbytky sněhu, ale už to taje, protože teploty jdou nahoru. Pohybují se momentálně od nuly do jednoho stupně,“ řekl dispečer olomouckých silničářů. Ředitelství silnic a dálnic upozorňuje v okolí Litovle také na možnost tvorby náledí.

V Brně večer vyjelo všech 21 posypových vozů Brněnských komunikací. „Během tohoto výjezdu bylo chemicky ošetřeno 570 kilometrů silnic, přičemž spotřebováno bylo celkem 95 tun posypového materiálu a 90 kilometrů komunikací bylo ošetřeno i pluhováním,“ uvedl provozní ředitel Brněnských komunikací Jan Klištinec.

V neděli až 8 °C

Nejvyšší denní teploty podle meteorologů z ČHMÚ dnes vystoupají na 1 až 5 °C, na západě -1 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem +1 °C, v Krušných horách bude mrznout s teplotami kolem -2 °C.

Na neděli hlásí ČHMÚ zataženo až oblačno, ojediněle se mohou vyskytnou mlhy, mrholení nebo slabý déšť. Nejnižší noční teploty se očekávají v rozmezí +3 až -1 °C, nejvyšší denní teploty budou o stupínek vyšší nez v sobotu a sice v rozmezí 2 až 6 °C, ve východní polovině Česka bude místy až 8 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blíží se Mikuláš. Víte, kde se tato tradice vzala? Videohub

Fotogalerie
15 fotografií