Bílá nadílka překvapila včera ráno i nížiny, a tak se mnozí z nás zasnili, jak by bylo krásné zažít zasněžené Vánoce. Podle meteorologů ale naše naděje asi nedojdou naplnění ani letos. Spíše než sněžit bude pršet.

„Srážky budou většinou ve formě mrholení, ojediněle mrznoucího, nebo slabého sněžení,“ předpovídají meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu. Celkově by měl být prosinec teplotně průměrný, maximálně jen nepatrně chladnější, než bylo v posledních letech obvyklé.

Jaké bude počasí? Sledujte radar Blesku

Jenže oteplení přijde v tu nejméně vhodnou dobu… Nejstudenější by měl být týden do 18. prosince s minimálními teplotami kolem -3 °C a nejvyššími kolem +1 °C. Může tak sněžit i v nížinách. Okolo 19. prosince se začne oteplovat.

Teploty přes den se vyšplhají až k šesti stupňům. V noci pak může rtuť teploměru sklouznout výjimečně až k minus šesti stupňům, ale spíše se bude držet okolo -3 stupňů.

Bílé Vánoce tak budou zřejmě jen ve vyšších polohách. Je ale třeba mít na paměti, že úspěšnost dlouhodobé předpovědi se pohybuje okolo 65 %. Proto nelze vyloučit, že nás počasí ještě překvapí.

Jak může být na svátky?

Na Štědrý den bude zataženo, místy mrznoucí mrholení. V noci teploty klesnou na -5 až -2 °C, přes den na 2 až 4 °C.

Boží hod vánoční přinese zataženo, místy mrholení. Noc se bude pohybovat mezi -4 až -1 °C, den mezi 2 až 5 °C.

Na Štěpána zůstane zataženo, místy bude mrholit. V noci se „oteplí“ na -3 až 0 °C, den přinese 3 až 6 °C.

Video
Video se připravuje ...

Blíží se Mikuláš. Víte, kde se tato tradice vzala? Videohub

Fotogalerie
64 fotografií