Na většině jižní Moravy a ve větší části Moravskoslezského kraje napadne dnes až 20 centimetrů nového sněhu. 

Na Třinecku silničáři nejprve vyhlásili podle ČTK kalamitu, asi o hodinu a půl později informaci upravili.

Pro kamiony a nákladní auta s přívěsem či návěsem silničáři a policisté tuto zimu poprvé uzavřeli silnici 1/56 v úseku Ostravice - Bílá. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko. 

Hasiči v Moravskoslezském kraji ve spojení s počasím vyjížděli především k většímu množství stromů, které spadly na silnici. „Od začátku sněžení v sobotu večer dosud evidujeme dvě desítky událostí. Všechny se obešly bez zranění a bez větších škod,“ řekl ČTK mluvčí hasičů Jakub Kozák. Hasiči zasahovali i u nehody sypače v Pusté Polomi na Opavsku. Vůz sjel ze silnice do příkopu. Těžká technika jej musela dostat zpět na komunikaci.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Také v pondělí bude sněžit. V menší části Ústeckého, Olomouckého, Pardubického a Jihomoravského kraje a ve větší části krajů Libereckého, Královéhradeckého, Zlínského a Moravskoslezského napadne i 25 centimetrů.

Ke sněžení se vlivem větru přidají závěje a sněhové jazyky. S tvorbou závějí by měli počítat od nedělního poledne do úterý zejména lidé na severovýchodě ČR, v ostatních regionech se budou tvořit sněhové jazyky.

S ohledem na předpověď meteorologové nabádají řidiče k opatrnosti při jízdě a k tomu, aby sledovali dopravní zpravodajství. Při cestách do hor by neměli zapomenout sněhové řetězy. Nový a zejména mokrý sníh může podle ČHMÚ zkomplikovat nejen dopravu, ale i dodávky proudu kvůli polámaných větvím či stromům.

Budou bílé Vánoce?

„Nyní těžko předpovědět – některé výstupy modelů se přiklání k variantě, že mrazy se udrží až do Štědrého dne, jiné počítají s klasickou předvánoční oblevou. Teplotní rozptyl jednotlivých výstupů modelů je od 18. prosince veliký,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová. Doplnila, že pravděpodobnost bílých Vánoc na stanici Praha-Ruzyně ze statistiky posledních 60 let je 28%, z pohledu posledních 20 let 30 %. „Poslední ledový Štědrý den tj. den s teplotou v nížinách pod bodem mrazu, jsme na území Česka naměřili v roce 2007,“ dodala Honsová

Video
Video se připravuje ...

Kamiony zaseknuté ve sněhové kalamitě na Votickém kopci (6.12.2022) Aktu.cz

Fotogalerie
48 fotografií