Teploty na Šumavě v noci na dnešek klesly k minus 18 stupňům Celsia. Nejchladněji bylo v Hliništi a Borových Ladách, kde meteorologové naměřili minus 18,5 stupně Celsia. Více mrzlo v první polovině noci, následně se zatáhlo, a proto teploty stouply.

Na mnoha úsecích silnic v Pardubickém zůstává ležet sníh. Často je po solení rozbředlý, někde tvoří uježděnou vrstvu. Se sněhem musejí řidiči počítat například v okolí Hlinska, Holic, Lanškrouna, Poličky, Vysokého Mýta nebo Skutče. Souvislá vrstva je na vozovkách na menších cestách v Železných horách.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silnice ve středních Čechách jsou holé a vymrzlé, cestáři nabádají řidiče k opatrnosti. Sněžení ani sněhové srážky nejsou nikde hlášeny.

V Ústeckém kraji jsou cesty sjízdné se zvýšenou opatrností. Na většině míst jsou holé, suché a vymrzlé, případně mokré po chemickém ošetření. 

Na Jizerce v Jizerských horách klesly v noci teploty pod minus 19 stupňů Celsia, teď ráno už je tam ale o deset stupňů víc. Teploty v kraji klesají podle informací z meteorologických stanic i k minus 14 stupňům, při tak nízkých teplotách sůl na silnicích ztrácí účinnost a vozovky mohou klouzat. 

Nehody (nejen) na jižní Moravě

Sněžení přes den zkomplikovalo dopravu na řadě míst Česka. U Moravské Nové Vsi zůstal stát v kopci kamion. „Máme také hlášených několik drobných nehod,“ řekl mluvčí policie Pavel Šváb. „U obce Krhov je na silnici I/43 kopec nesjízdný také z obou stran,“ dodal Šváb.

Dopravci kvůli počasí nahlásili zpoždění na linkách hromadné dopravy. Týká se to jak autobusových, tak vlakových spojů. Jde například o železniční spojení z Brna do Tišnova nebo autobusy u Výrovic na Znojemsku.

Silnice v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Na většině území regionu sněží nebo jsou sněhové přeháňky. I na hlavních silničních tazích po chemickém ošetření zůstává rozbředlý sníh.

Na nesolených silnicích v Krkonoších, Orlických horách a ve vyšších nadmořských výškách na Jičínsku zůstává ujetá vrstva sněhu, který může být místy zledovatělý, vyplynulo z večerního hlášení silničářů. Horské úseky silnic v Krkonoších udržované pluhováním a inertním posypem pokrývá ujetá vrstva sněhu do deseti centimetrů.

Nehoda kamionu zablokovala dálnici D5 směrem na Prahu (14.12.2022)
Autor: Aktu.cz

Dálnici D5 ve směru na Prahu uzavřela dnes večer nedaleko Rokycan nehoda kamionu. Zůstal ležet přes všechny jízdní pruhy. Nehoda se stala po 19:30 zhruba na 50. kilometru dálnice.

Řidiči by se jí podle policie měli vyhnout přes sjezd u Mýta. Situaci na místě komplikuje sníh. „S ohledem na sněžení doporučujeme maximální opatrnost na cestách,“ uvedla policie na twitteru.

Výhled na další dny

Ve čtvrtek budou noční minima hlavně na severu kolem minus devíti stupňů. Nejvyšší denní teploty budou od minus tří do plus jednoho stupně. Ledovka se může tvořit na jihu i východě země.

V pátek budou teploty v noci i přes den podobné jako čtvrteční. Zejména na jihu a východě Česka bude místy sněžit. V sobotu se vyjasní a jen ojediněle se objeví slabé sněžení. Teploty klesnou v noci až na minus 14 stupňů a přes den na minus pět až minus jeden stupeň. V neděli se ochladí v noci až na minus 15 stupňů a ve dne bude od minus pěti stupňů po nulu.

Video
Video se připravuje ...

Zásahy moravskoslezských hasičů po sněhové kalamitě 12. prosince HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
49 fotografií