Příliv velmi teplého oceánského vzduchu rozšířil řadu teplotně výrazně nadprůměrného Štědrého dne v posledních letech. Už ranní teploty byly vysoko – na stanici Praha-Karlov bylo v 7 hod 10 °C, 9,8 °C bylo v Čáslavi, 9,6 °C v Pardubicích, 8,1 °C v Liberci, 8 °C v Plzni-Mikulce. Nejvyšší odpolední teploty se zastavovaly až na 12 °C – v Břeclavi bylo 12 °C, v Doksanech 11,9 °C, v Čáslavi 11 °C, v Pardubicích 11 °C. Ještě vyšší teploty na Štědrý den přinesl naposledy rok 2020. V posledních letech se teplotní rekordy během vánočních svátků přepisovali také v letech 2007 – v Albrechticích bylo 11,2 °C, 2013 – v Bohumíně 13,2 °C, v roce 2015 – Tábor 11,3 °C. Na 24. prosince byla u nás nejvyšší teplota naměřena v roce 1958 na stanici Lučina 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord na 12,9 °C z roku 1977. Výrazně teplotně nadprůměrné teploty hlásí celá střední Evropa.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Poslední dny jsou v Česku bohaté na déšť – za posledních 24 hodin nejvíce srážek spadlo v Krkonoších - v Peci pod Sněžkou a na Labské boudě 35 mm. Na Šumavě na stanici Bučina u Kvildy od čtvrtka do sobotního dne spadlo 53 mm, což je více než je prosincový dlouhodobý normál 50 mm. Vzhledem k vydatnému dešti a odtávání sněhové pokrývky došlo k vzestupům hladin – na 1.SPA dosáhla Otava, Botič a Bystřice. Jinak sněhovou pokrývku na Štědrý den ráno hlásil v nížinách pouze Jihomoravský kraj a východ Vysočiny – leželo od 1 do 5 cm, během dne ale sníh rychle odtával. Výrazná obleva postihla ale i hory – zejména na Šumavě a v Krušných horách většina sněhu odtála.

Nedělní ranní teploty budou na východě území klesat až k -2 °C a právě na Moravě a ve Slezsku se po ránu může tvořit náledí.

Teploty až 14 °C

Bude na Silvestra ještě tepleji než na Štědrý den? Zatím to tak vypadá – po pátečním přechodu teplé fronty v příštím týdnu, k nám bude proudit teplý vzduch od jihozápadu a teploty půjdou rychle nahoru – zastavovat se budou až na 14 °C. Stejně jako vloni na přelomu roku nejvyšší odpolední teploty bouraly teplotní rekordy a v maximech bylo i přes 15 °C.

Video
Video se připravuje ...

21.12. Zimní slunovrat aneb první zimní den Videohub

Fotogalerie
35 fotografií