Nejvyšší teploty se během svátků zastavují až na 12 °C, což jsou výrazně nadprůměrné teploty odpovídající začátku jara.

Po pondělním přechodu studené fronty se přechodně ochladí, ale už konec týdne přinese opět nárůst teplot vzduchu – na Silvestra se budou nejvyšší odpolední teploty opět šplhat až ke 13 °C.

Sledujte radar Blesku

Počasí ve střední Evropě bude i nadále pod vlivem přechodu frontálních systémů od západu až jihozápadu. Výraznou oblevu zaznamenaly i horské oblasti – na Šumavě a v Krušných horách téměř roztál veškerý přírodní sníh a leží pouze na vrcholcích – např. Plechý hlásí za poslední 4 dny úbytek sněhu 33 cm. Výrazná obleva postihla všechny horské oblasti – v Peci pod Sněžkou roztál veškerý přírodní sníh. A situace se o mnoho zlepšovat do konce roku nebude.

V pondělí se mohou vyskytnout i zimní bouřky

V pondělí 26. prosince bude přes naše území postupovat studená fronta, ta přinese postupně srážky na celé území - nejvydatnější úhrny budou zejména v okolí hor. Na horách, k večeru,  od poloh cca 1000 m nad mořem mohou být srážky smíšené, případně také sněhové. Jinak bude oblačno až zataženo, postupně na celém území déšť, na vrcholcích hor postupně i srážky smíšené nebo sněhové. Noční teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 7 až 11 °C.

Na západě území se mohou ojediněle tvořit i zimní bouřky. V Česku jsou zimní bouřky poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front. Její poslední záznam je z 3. února 2019, za zmínku stojí i bouřka z 22. prosince 2018, nebo 28.1. 2020.

Nejedná se však o jev, se kterým se můžeme setkat jen v posledních letech. V kronikách najdeme, že se např. v roce 1517, 28. ledna vyskytla zimní bouřka, doprovázená i krupobitím a silným větrem. Zároveň bude pondělí větrné – nárazy větru budou dosahovat na horách rychlosti až 70 km/h.

V úterý a ve středu přechodné ochlazení

V úterý a také ve středu se ochladí a déšť se sněhem nebo sněžení se budou vyskytovat přechodně už od středních poloh, nicméně srážek mnoho nebude a výraznou oblevu tak na horách nezažehnají.

Ranní teploty budou na některých místech pod nulou  a mokré chodníky a silnice mohou namrzat - tvořit se bude náledí. V úterý bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky, od středních poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Odpoledne polojasno. Noční teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky, od středních poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Během dne až polojasno. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 2 až 6 °C.

Silvestrovské počasí bude na grilování

Postupně se bude hranice sněžení zvyšovat a o víkendu bude opět pršet i v horských oblastech.

Silvestrovské počasí bude opět výrazně nadprůměrné – teploty se budou zastavovat až na 13 °C, podobně jako vloni. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky, od vyšších poloh i déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 5 až 9  °C.

V pátek bude oblačno až zataženo, na vrcholcích hor ojediněle i déšť se sněhem nebo sněžení. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Jen přechodně polojasno. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13  °C. A také v neděli na Nový rok  bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Jen přechodně polojasno. Noční teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13  °C.

Video
Video se připravuje ...

Ledovka na dálnici D6: Velké komplikace v dopravě a hromadná nehoda! Na místě kolem 40 zraněných Aktu.cz

Fotogalerie
41 fotografií