Sobotní ráno je ne většině území bílé – nejčastěji napadlo od poprašku v Doksanech na Ústecku po 15 cm v Ostravě, v Beskydech na Lysé hoře 25 cm sněhu. V Holešově, Pardubicích, v Českých Budějovicích napadlo 5 cm sněhu, v okrajových částech Prahy 3 cm. A na většině území v sobotu po ránu sněží, sdělila Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

„Fouká čerstvý vítr – zejména na horách se tvoří sněhové jazyky a závěje. Sněžení bude ustávat od jihovýchodu během odpoledních hodin. Na horách dnes bude sněžit trvale a vydatně,“ doplnila Honsová. Podle meteoroložky je také v neděli třeba na většině území počítat s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami, to však bude o poznání slabší než to sobotní. Napadne do 5 cm sněhu. Bude oblačno až zataženo, na většině území občas slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. 

„Během dne bude bude sněžení od východu ustávat a oblačnost se bude místy protrhávat,“ uvedl ČHMÚ. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -2 a 2 stupni Celsia, na horách kolem -5 °C. Bude vát čerstvý severní vítr o rychlosti 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 až 20 m/s, který bude odpoledne a večer od východu slábnout.

Tragická nehoda se stala rovněž na Trutnovsku. V Hertvíkovicích v Krkonoších, které jsou částí Mladých Buků na Trutnovsku, dnes dopoledne na projíždějící osobní auto spadl strom. Muž, který v autě cestoval, zraněním podlehl, řekla ČTK policejní mluvčí Lucie Konečná. Silnice I/14 byla v místě nehody uzavřena. Jinak policisté v Královéhradeckém kraji za dopoledne v souvislosti s počasím evidovali více než 15 dopravních nehod, z nichž většina se obešla bez vážnějších následků.

Sledujte radar Blesku

Do Česko se vrátil sníh, pozor na nehody.
Autor: Twitter/Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Situace v krajích

Kvůli sněžení přibylo v zemi dopravních nehod. Na Radotínském mostě na pražském okruhu se brzy ráno srazily dodávka a nákladní auto. Spolujezdec z jednoho z vozů havárii podle informací pražské zdravotnické záchranné služby nepřežil. Podle snímků hasičů na místě nehody hustě sněžilo. Podle webu Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) silnice na okrajích města, včetně pražského okruhu, po sněžení klouzaly. Ředitelství také hlásilo náledí na dálnicích D1 a D11 u Prahy. Podle pražského Dopravního podniku kvůli sněžení od rána nabírá zpoždění řada autobusů MHD.

Po nočním sněžení je většina silnic na jihu Moravy mokrá po chemickém posypu, na Blanensku se tvoří sněhová kaše, v Brně, na Brněnsku a Vyškovsku jsou na menších silnicích zbytky rozbředlého sněhu. Silničáři vyzývají k opatrnosti. Vyplývá to z údajů na webu Správy a údržby silnic JIhomoravského kraje.

Až 20 centimetrů sněhu napadlo v noci ve Zlínském kraji, kde silnice ráno pokrývá rozbředlý či ujetý sníh a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V kraji stále sněží a správci silnic nabádají řidiče, aby do horských oblastí zatím raději nejezdili. Policie dosud v kraji nemusela vyjíždět ke zvýšenému počtu dopravních nehod, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

V Jihočeském kraji napadlo během noci do pěti centimetrů sněhu, nejvíc na Krumlovsku. Řidiči by kvůli tomu měli i zde jezdit se zvýšenou opatrností. Problémy se sjízdností ale v kraji podle dispečinku krajské správy a údržby evidované nejsou.

Silničáři dnes z preventivních důvodů ve 12:00 uzavřou úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dále na hraniční přechod s Polskem pro nákladní vozidla nad 3,5 tuny. Meteorologové předpovídají v oblasti sněžení. Omezení je platné zatím do nedělního poledne. ČTK o tom informoval Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Sníh komplikuje dopravu v Moravskoslezském kraji. Vrstva nového sněhu je na silnicích po celém kraji, mluvčí hasičů Lukáš Popp uvedl, že do rána hasiči v souvislosti se sněhem evidují dvě desítky událostí, jako jsou zapadlé autobusy, sypače a osobní auta. Vše se obešlo bez zranění a větších škod.

V Olomouckém kraji připadlo také několik centimetrů sněhu a místy fouká silný vítr, kvůli kterému hlavně v kopcovitých oblastech hrozí sněhové jazyky. U Černotína na Přerovsku hasiči zasahovali u kamionu, který sjel ze silnice, a u Huzové na Olomoucku zase vyprostili z převráceného sypače řidiče. „Řešíme i nehodu osobního automobilu na přejezdu v Petrově nad Desnou na Šumpersku, která zastavila vlakovou dopravu na železniční trati,“ řekl ČTK mluvčí hasičů Josef Koláček.

Sněžení trápí i Polsko

Silné sněžení způsobilo v Polsku výpadky v dodávkách elektrického proudu a potíže na silnicích. Při nehodách zemřeli dva lidé a tucet jich utrpěl zranění, informoval server Polsatnews. Na jihovýchodě země podle polských médií zemřela seniorka, které kvůli výpadku proudu v celé obci přestal fungovat kyslíkový přístroj. Bez elektřiny se ocitlo nejméně 200.000 odběratelů elektrické energie.

Bez proudu bylo ráno přibližně 115.000 odběratelů v Podkarpatském vojvodství a nejméně 108.000 odběratelů v Malopolském vojvodství.

V obci Wawrzka v Malopolském vojvodství zemřela v noci na dnešek sedmdesátiletá žena, které kvůli výpadku proudu přestal fungovat kyslíkový přístroj, uvedlo Radio Zet. Na pomoc jí spěchali hasiči s kyslíkovou lahví, jejich auto však na zasněžené silnici sjelo do příkopu asi půl kilometru od jejího domu, kam následně pokračovali pěšky. Seniorka však mezitím zemřela.

Video
Video se připravuje ...

Změna počasí zaskočila řidiče na jižní Moravě: U Rosic skončil osobák na střeše Policie ČR

Fotogalerie
24 fotografií