V Jihočeském kraji by se dnes místy mohlo tvořit náledí. Jihočeští silničáři zasahují po kraji na různých místech, nasadili zhruba tři čtvrtě své techniky, řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Vlastimil Zikmund. Podle meteorologů se může ráno a dopoledne ojediněle při mrznoucím mrholení tvořit slabá ledovka. Do dnešních 12:00 platí výstraha ČHMÚ, kdy se na Vysočině a jihu Čech může tvořit ledovka a způsobit problémy v dopravě. Hasiči v kraji zasahovali u několika nehod, odklízeli také popadané stromy.

Řidiči v Královéhradeckém a Pardubickém kraji by si dnes měli dát pozor na mrznoucí mrholení. Nesolené silnice v Krkonoších a v Orlických horách pokrývá několikacentimetrová vrstva ujetého sněhu, uvedli silničáři a meteorologové. Silničáři v hradeckém kraji dnes ráno vyjeli ošetřit silnice zejména na Trutnovsku a Rychnovsku.

Sledujte počasí na radaru Blesku

ŘIdiči by měli být obezřetní i na Náchodsku, kde je na silnicích v CHKO Broumovskou zledovatělý sníh. Zbytky sněhu leží na silnicích v Železných horách na Chrudimsku v Pardubickém kraji.

Se zvýšenou opatrností musejí dnes ráno řidiči počítat kvůli mrznoucím mrholení na severu Olomouckého kraje, a to na Jesenicku. V oblasti je navíc nárazový vítr a místy se kvůli němu mohou tvořit sněhové jazyky.

Některé silnice na Vysočině namrzají. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, silničáři měli za noc kvůli počasí 43 výjezdů, řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Aleš Hubený.

Autor: 

Při srážce čtyř osobních aut u Libáně na Chrudimsku na silnici I/37 se dnes ráno zranilo sedm lidí. Policie silnici, která je hlavním tahem z Pardubic na Vysočinu, v místě nehody uzavřela. Uzavírka by mohla trvat přibližně do 13:00.

Jaké budou teploty?

„Počasí u nás bude i nadále svým okrajem ovlivňovat rozsáhlá oblast nízkého tlaku vzduchu nad Středomořím, jihovýchodní a východní Evropou. V neděli počasí u nás přechodně ovlivní výběžek vysokého tlaku vzduchu od západu,“ uvádí meteorologové.

Dnes bude zataženo až oblačno, ojediněle, postupně místy, zejména v závětří hor na severu a východě území bude polojasno až jasno.

Místy se objeví slabé sněžení, na návětří hor bude sněžit trvaleji. V jihovýchodní polovině území se ojediněle může objevit mrznoucí mrholení. Večer budou srážky jen ojedinělé. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat okolo -1 až -5 °C, při slabém větru a zmenšené oblačnosti budou ojediněle klesat na -7 °C.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od -2 až do +2 °C, v 1000 m na horách kolem -6 °C. Bude vát mírný severní až severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na západě bude vítr jen slabý do 4 m/s. Vítr bude večer slábnout a měnit se až na severozápadní.

V neděli bude polojasno až skoro jasno, zejména na severu až oblačno. Zpočátku zejména v Čechách budou místy mrznoucí mlhy nebo zataženo s nízkou oblačností.

Noční teploty klesnou -7 až -11 °C, při zataženu nebo mlze kolem budou -4 °C. Přes den teploty vystoupají na -3 až +1 °C. Mírný severozápadní až západní vítr povane silou  2 až 5 m/s. Vítr bude večer v Čechách zesilovat a měnit se na jihozápadní.

Fotogalerie
54 fotografií