Varování před silným větrem platí od pondělních 06:00 do úterních 08:00 pro téměř celé území Česka s výjimkou části severovýchodních Čech a jižní a východní Moravy. Na horách mohou být nárazy až 110 kilometrů v hodině. „Vítr se bude postupně stáčet na severozápadní a během úterního dopoledne bude přechodně slábnout,“ uvedli meteorologové. Upozornili, že i od úterního do čtvrtečního večera mohou být nárazy větru opět silnější, výstrahu případně vydají v dalších dnech.

Sledujte počasí na radaru Blesku

„Chladnější a vlhčí severozápadní proudění přinese zejména na hory novou sněhovou pokrývku, v kombinaci s čerstvým větrem se tak budou od vyšších poloh tvořit sněhové jazyky,“ uvedl ČHMÚ.

Výstraha před nimi platí pro polohy od 600 metrů nad mořem od pondělního poledne do úterního večera. „V Jizerských horách a Krkonoších, kde očekáváme nejvíce sněhu, se budou v polohách nad 800 m tvořit i závěje,“ dodali meteorologové. Výstraha před závějemi je s vysokým stupněm nebezpečí.

Opatrní by měli být řidiči, některé vozovky mohou být kvůli sněhu nesjízdné. Na horách hrozí komplikace se zásobováním či zdravotnickými službami. Orientace a pohyb mohou být kvůli sněhu a větru obtížné a velmi nebezpečné. Je potřeba dodržovat pokyny horské služby.

Video
Video se připravuje ...

Kolony na dálnici D3 kvůli sněhové kalamitě Aktu.cz

Fotogalerie
42 fotografií