Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vítr a sníh bičují Česko: Meteorologové varují před sněhovými jazyky, sledujte radar Blesku

/
  • Sníh trápí Česko
    Aktualizováno - 31. ledna 2023 ● 12:10
    31. ledna 2023 ● 08:27

    Kvůli sněžení v kombinaci se silným větrem mohou ve vyšších polohách až do čtvrtečního večera vznikat nebezpečné sněhové jazyky. V Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách, kde meteorologové očekávají nejvíc napadaného sněhu, se budou v polohách nad 900 metrů nad mořem tvořit i závěje. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové varovali i před silným větrem, který ve středu zasáhne téměř celé území republiky s výjimkou jižní a východní Moravy a části Slezska. Počasí už ráno komplikovalo dopranví situaci na několika místech Česka. 

  • 1.

    Nehody na Vysočině

    Silnice na Vysočině jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností kvůli nočnímu sněžení a větru. Sníh padal hlavně na Žďársku, Třebíčsku a Jihlavsku. Policie eviduje několik nehod, jedna z nich zablokovala silnici I/38 ve Stonařově na Jihlavsku, což může zvýšit provoz na silnicích nižších tříd v okolí, které jsou ale obtížně sjízdné. Na silnicích leží vrstva sněhu, někde rozbředlého, kvůli větru se tvoří také sněhové jazyky. Vyplývá to z informací policie a dispečinku Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina.

    „Sněhové přeháňky byly celou noc, také nárazový vítr, tvoří se sněhové jazyky, venku bylo okolo 110 sypačů, je to sjízdné s maximálně zvýšenou opatrností,“ řekl dispečer krajských silničářů Roman Hubený.

    V Česku sněží a fouká vítr. Jak to vypadá ve vašem kraji?

    Nehoda ve Stonařově, při které se srazila dvě nákladní auta, se stala před 5:00. Podle mluvčí policie Dany Čírtkové bude kvůli nehodě silnice neprůjezdná zřejmě celé dopoledne. Auta jsou hodně poškozená, vysypal se z nich náklad. „Vzhledem k počasí nebudou stavěny žádné objízdné trasy, protože silnice nižších tříd jsou obtížně sjízdné. Pokud to jde, ať řidiči volí jinou trasu,“ uvedla Čírtková.

    U nehody zasahovali také hasiči. Podle jejich mluvčí Petry Musilové museli jednoho z řidičů vyprostit z havarovaného auta pomocí hydraulického nářadí. Při nehodě se zranili dva lidé. Policie eviduje také nehody v Humpolci, kde se srazila dodávka a osobní auta, a nehody v Havlíčkově Brodě. Osobní auto havarovalo také za Blatnicí na Třebíčsku.

    Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes na Vysočině oblačno až zataženo, sněhové přeháňky budou na celém území kraje. Odpolední teploty se budou pohybovat od nuly do tří stupňů Celsia. Vítr bude mít v nárazech rychlost 50 až 70 kilometrů v hodině.

    Video
    Video se připravuje ...

    Tanvald: Kolona kamionů uvězněných v mrazu (30.1.2022) Aktu.cz

  • 2.

    Sněhové jazyky v jižních Čechách

    Na silnicích v jižních Čechách se ve vyšších polohách tvoří sněhové jazyky. V kraji jsou sněhové přeháňky, na výše položených místech silnice namrzají. Silničáři zasahují nyní v terénu se 112 sypači. ČTK to dnes řekla dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Sáčková. Nejvyšší denní teploty budou dnes v kraji od jednoho do čtyř stupňů Celsia. V nejvyšších polohách se mohou podle meteorologů tvořit i závěje.

    „Sněží, jsou lokální přeháňky, hlavně na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku, Prachaticku. Napadlo od dvou do čtyř centimetrů sněhu. Vlivem větru se ve vyšších polohách tvoří sněhové jazyky, máme v terénu 112 sypačů. Vítr zatím neláme větve. Ve vyšších polohách, jak je teplota níž, to má tendenci přimrzat,“ řekla dispečerka.

    V kraji bude dnes podle meteorologů proměnlivá oblačnost, místy sněhové přeháňky nebo sněžení, v polohách pod 400 metrů i srážky smíšené. Na horách bude sněžení trvalejší. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od jednoho do čtyř stupňů Celsia, na horách od minus tří k nule.

    Zima v Česku, (leden 2023).
    Autor: Blesk/Alexandr Malachovský

  • 3.

    Rozbředlý sníh v Olomouckém kraji

    Na rozbředlý sníh si dnes ráno musejí dát pozor řidiči ve vyšších polohách Olomouckého kraje, kde v noci byly sněhové přeháňky. Kvůli silnému větru se mohou v některých částech kraje tvořit sněhové jazyky. Dohlednost na silnicích snižují sněhové přeháňky, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic.

    V noci sněžilo téměř v celém kraji, do terénu opět vyrazily pluhy a sypače. Rozbředlý sníh byl ráno na silnicích zejména v horských okresech Jeseník a Šumperk a také ve vyšších polohách Olomoucka a Prostějovska. Obtížně sjízdná je silnice I/35 z Mohelnice na Šumpersku do Moravské Třebové. Řidiči na sociálních sítích upozorňují na to, že nákladní vozidla po této silnici kvůli kluzkému povrchu ráno neprojedou, osobní vozidla jen s obtížemi.

    Problémy měly ráno kamiony také na zasněžené silnici ze Šternberka směrem na Moravský Beroun. Na Prostějovsku správa silnic varuje před sněhovými jazyky, které se kvůli silnému větru mohou ráno tvořit v okolí Protivanova a Konice. Dálnice v kraji jsou zpravidla holé a mokré, to samé platí pro hlavní silniční tahy v nižších polohách.

    Lyžaři v lyžařském areálu v Lipně nad Vltavou
    Autor: ČTK

  • 4.

    Mokré vozovky na Vsetínsku

    Na vozovkách na Vsetínsku zůstával dnes ráno na řadě míst sníh, lokálně hrozilo, že na nich vznikne námraza. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. S opatrností jsou sjízdné i vozovky na Zlínsku a Uherskohradišťsku, které jsou většinou po chemickém ošetření holé a mokré. Na Kroměřížsku jsou mokré silnice zpravidla sjízdné bez omezení. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

    Neprůjezdná je kvůli ledovce silnice III/42826 v délce 7,6 kilometru mezi Modrou na Uherskohradišťsku a rekreační oblastí Bunč, která leží na rozhraní okresů Uherské Hradiště a Kroměříž. „Vozovka se v zimě neudržuje,“ uvedli silničáři.

    Ve Zlínském kraji bylo dnes ráno většinou zataženo, na Vsetínsku místy se sněžením, na Zlínsku a Uherskohradišťsku se sněhovými přeháňkami. Vál slabý vítr. Teploty se v regionu pohybovaly od minus jednoho do plus tří stupňů Celsia.

    Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes v kraji oblačno až zataženo, místy se sněhovými přeháňkami, v polohách pod 400 metrů nad mořem i smíšenými nebo dešťovými. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají na jeden až čtyři stupně Celsia. Foukat bude mírný severozápadní až západní vítr, místy s nárazy o rychlosti kolem 50 kilometrů v hodině.

    Srážka dvou kamionů na silnici I/38 ve Stonařově na Jihlavsku, 31. ledna 2023.
    Autor: ČTK / Policie ČR

  • 5.

    Silnce ve středních Čechách jsou mokré

    Silnice ve středních Čechách jsou dnes ráno mokré po chemickém ošetření, na většině míst sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Kladensku a v části Kutnohorska je ledovka, řekla ČTK pracovnice dispečinku krajské správy a údržby silnic Kamila Černá.

    „Na Kladensku vyjely po 4:00 všechny sypače, tam se držel čerstvý sníh, ale už je to černé, na Kutnohorsku byla ledovka v oblasti Kácova,“ řekla Černá.

    V obcí Jílového u Prahy evidují policisté uvízlý autobus, na místě je ledovka.

    Teploty v regionu se dnes pohybují většinou od jednoho do dvou stupňů Celsia. V části regionu prší nebo padá sníh a je silný vítr.

    Zimní počasí potrápilo řidiče v Tanvaldu (30.1.2022)
    Autor: Aktu.cz

  • 6.

    V Libereckém kraji sněží

    V Libereckém kraji dnes sněží a je silný nárazový vítr, který komplikuje úklid sněhu z komunikací. Silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Nejméně do 10:00 zůstane kvůli sněžení pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny zavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hraniční přechod do Polska. Vzhledem k vývoji počasí není ale vyloučeno, že silničáři uzavírku prodlouží. Pro autobusy a osobní auta je silnice průjezdná.

    V Libereckém kraji se stále objevují sněhové přeháňky, na horách je sněžení intenzivnější. Vítr v nárazech přesahuje 60 kilometrů v hodině. I na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu a řidiči by měli být velmi opatrní a zpomalit, sněžení navíc zhoršuje dohlednost. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři na silnici 65 na Jablonec, kde je vlivem intenzivního sněžení a silného větru vidět sotva na sto metrů. Kvůli větru odklízeli hasiči v noci šest popadaných stromů, aktuálně ale na silnicích žádné problémy tohoto druhu hlášené nejsou.

    Na Liberecku zatím zůstávají pro těžká nákladní auta nad šest tun uzavřené také dvě silnice na Liberecku. Neprůjezdná je pro kamiony silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musí využít silnici 13 přes Frýdlant. V pátek silničáři kvůli problémům se sjízdností uzavřeli pro kamiony také silnici třetí třídy z Rynoltic do Hrádku nad Nisou. Do Hrádku musejí řidiči kamionů jet po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

    V Libereckém kraji je dnes oblačno až zataženo se sněžením, které na Českolipsku přechází ve sníh s deštěm. Teploty se pohybují od minus tří do dvou stupňů. Podobné počasí bude podle meteorologů po celý den, teploty vystoupají maximálně ke čtyřem stupňům. Sněžení a také silný vítr očekávají meteorologové v Libereckém kraji až do čtvrtka, v polohách nad 600 metrů se mohou tvořit sněhové jazyky a nad 800 metry i závěje. Vítr může v nárazech přesáhnout 70 kilometrů v hodině.

    Zimní počasí potrápilo řidiče v Tanvaldu (30.1.2022)
    Autor: Aktu.cz

  • 7.

    V Pardubickém kraji je nový sníh

    Ve výše položených oblastech Pardubického kraje leží na silnicích nový sníh. Většinou je po solení rozbředlý, tam, kde se sůl nepoužívá, tvoří i uježděnou vrstvu. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné.

    Motoristé by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Svitav nebo Žamberka, V oblasti Poličky, Vysokého Máta a v Železných horách se tvoří sněhové jazyky. Na silnici I/11 přes Suchý vrch v úseku Červená Voda - Jablonné nad Orlicí jsou povinné sněhové řetězy.

    Hasiči od rána zasahují u dopravních nehod. V České Třebové se střetl osobní automobil s nákladním autem převážejícím osobní vozy. V Dolní Čermné na Orlickoústecku skončilo osobní auto mimo silnici a hrozilo, že spadne do potoka. V Rohovládově Bělé na Pardubicku sjel autobus do příkopu, čtyři cestující a řidič vyvázli bez zranění.

    Dnes ráno bylo v Pardubickém kraji většinou zataženo, je silný až nárazový vítr. Na části území sněží nebo jsou sněhové přeháňky. Teploty se pohybují mezi minus třemi a plus dvěma stupni.

    Zimní počasí potrápilo řidiče v Tanvaldu (30.1.2022)
    Autor: Aktu.cz

  • 8.

    Silnice v Orlických horách je uzavřena

    V Královéhradeckém kraji v noci na dnešek sněžilo. Sníh ráno zůstával zejména na silnicích nižších tříd. Kvůli hrozícím pádům stromů pokrytých silnou námrazou zatím zůstává v Orlických horách uzavřená silnice ze Šerlichu do Orlického Záhoří, uvedli silničáři a policie. Na horách dnes meteorologové čekají trvalejší sněžení se silným větrem, který by mohl na silnicích tvořit sněhové jazyky a závěje.

    Hlavní silniční tahy v kraji byly dnes ráno většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Na nesolených horských silnicích v Krkonoších a v Orlických horách leží vrstva ujetého sněhu, která je místy zledovatělá.

    Dnes by mělo být v Královéhradeckém kraji oblačno se sněhovými přeháňkami. V nižších polohách se čeká sníh s deštěm. Teploty by se měly pohybovat od nuly do plus tří stupňů Celsia, na horách od minus jednoho do minus čtyř stupňů.

    Zima v Česku, (leden 2023).
    Autor: Blesk/Alexandr Malachovský

  • 9.

    Lavinové nebezpečí v Krkonoších

    Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení v minulých dnech má stoupající tendenci, ve středu by mohlo stoupnout z druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Dnes o tom na webu informuje Horská služba Krkonoše. Při třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou.

    Na hřebenech Krkonoš je 60 až 100 centimetrů sněhu, dnes stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.

    „Za posledních 24 hodin napadlo na hřebenech 20 centimetrů nového sněhu v kombinaci se silným západním až severozápadním větrem,“ uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

    Více sněhu je uloženo na závětrných svazích severovýchodních až jihozápadních směrů v odtrhových zónách a ve žlabech. „Zde se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu.Ve sněhové pokrývce se začínají tvořit hranaté krystaly, a to zejména na severních a stinných svazích. Testy stability vykazují střední stabilitu. Během dne budou srážky sněhové v kombinaci se silným západním až severozápadním větrem,“ uvedl Dlouhý.

    Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. „Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu. Tendence lavinového nebezpečí je stoupající,“ uvedla horská služba.

    U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno sedm stupňů pod nulou, mlha, 60 centimetrů sněhu, z toho asi 20 centimetrů nového. Vítr dosahoval v nárazech rychlosti kolem 80 km/h.

    Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

    První stupeň lavinového nebezpečí z pěti v české části hor byl poprvé v současné zimní sezoně vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince. Horská služba odvolala nejnižší první stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna a na druhý 21. ledna.

    Dnes má být v Královéhradeckém kraji proměnlivá, většinou velká oblačnost, místy, večer na většině území sněhové přeháňky nebo občasné sněžení, v polohách pod 400 metrů i srážky smíšené nebo dešťové. Na horách by mělo být až zataženo a sněžení trvalejší. Nejvyšší teploty budou těsně nad nulou, na horách mezi minus třemi stupni až nulou. Čerstvý severozápadní, později západní vítr může místy dosahovat v nárazech rychlosti okolo 55 km/h, na horách kolem 70 km/h.

    Lyžaři v lyžařském areálu v Lipně nad Vltavou
    Autor: ČTK

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 5

Jan Kocián: Nadprůměrně vysoký a v rámci ČR nejvyšší tlak vzduchu bude zítra ve čtvrtek na JIHOZÁPADĚ republiky, proto tam budou nejvydatnější srážky. Čím víc bude během dne tlak růst, o to intenzivnější sněžení/déšť bude (což se v komunistických učebnicích nikde nepíše).

Do pátečního dopoledne napadne v nejvyšších partiích Šumavy 40 cm sněhu, na německém Velkém Javoru až 50 cm. Další porce mokrého sněhu dorazí v pátek večer.

(01. 02. 2023 16:48)

Jan Kocián: ČHMÚ původně předpovídal pro hory 25 cm s tím, že týden bude na 90 % srážkově podprůměrný nebo průměrný... ale na Labské boudě v Krkonoších za tento týden nasněží přes 100 cm sněhu, což vytvoří na zemi více než 150 centimetrů vysokou sněhovou peřinu na Labské boudě v sobotu 4. února, protože pátek bude sněhově velmi vydatný, s větrem přes 160 km/h na Sněžce a přes 115 km/h na Milešovce a přes 90 km/h v Ústí nad Labem!

(01. 02. 2023 13:38)

Jan Kocián: I dnes ve středu jsou v Německu tak silné bouřky, že před nimi varují oranžovým stupněm výstrahy.

(01. 02. 2023 13:36)

Jan Kocián: Bouřky ve střední Evropě jsou dnes večer tak silné, že Němci před nimi varují oranžovým stupněm výstrahy.

(31. 01. 2023 23:08)

Jan Kocián: "Od úterý příští týden je nejistota v předpovědi opravdu už dost velká!" přiznal dnes ČHMÚ na Facebooku.

(31. 01. 2023 11:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy