Meteorologové ve čtvrtek odpoledne prodloužili výstrahu před silným větrem. V části Česka platí do soboty. Na některých místech může vítr v nárazech dosáhnout rychlosti i 90 kilometrů za hodinu. Na horách mohou vznikat sněhové jazyky, někde i závěje.

„Pozor v ranních hodinách na náledí. Na některých místech se vyjasnilo a teploty povrchů klesly pod nula stupňů Celsia navzdory tomu, že ve dvou metrech je nad nulou. Hlavní silnice jsou ošetřené, ale na menších to bude klouzat (KV, UL, PK kraj a stř. Čechy),“ uvedli ráno meteorologové. Kvůli silnému větru se mohou také na silnicích ve vyšších polohách tvořit sněhové jazyky a v Krkonoších a Jeseníkách také závěje.

Před klouzáním varuje i Policie ČR. „Dávejte si pozor na svých cestách, silnice jsou namrzlé, a to především v Plzni a jejím okolí. Od včerejších večerních hodin máme oznámeno již několik nehod, které jsou naštěstí bez vážnějších následků. Pozor si dávejte i při přecházení,“ napsala ve vztahu k Plzeňskému kraji.

Zimní počasí v Plzeňském kraji (2.2.2022)
Autor: Policie ČR

Kvůli tvorbě sněhových jazyků a závějí musela být pro všechna vozidla uzavřena silnice I/45 v úseku mezi obcemi Dětřichov nad Bystřicí a Krahulčí na Bruntálsku. 

Pro nákladní vozy těžší 12 tun je stále uzavřený úsek silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou v Beskydech na Frýdecko-Místecku. Silnice, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, vede kolem přehrady s pitnou vodou Šance. Nesmí se tam solit a kamiony mívají v kopcích problémy. Silnice proto bývá v zimě často uazvřena.

Energetici kvůli silnému větru měli ráno poruchu u Chlumce nad Cidlinou, bez proudu se tam ocitlo asi 250 domácností. Energetici předpokládají, že by poruchu měli do 10:00 opravit. Jinde na východě Čech silný vítr poruchy na elektrické síti nenadělal.

Jak bude ve čtvrtek

Dnes nás čeká proměnlivá, převážně velká oblačnost, na většině území očekávejte sněhové přeháňky nebo sněžení, na horách a na jihozápadě bude vydatně sněžit.V nižších polohách, pod 400 metrů, se objeví i srážky smíšené, během dne od západu budou srážky jen místy.

Nový sníh přijde na hory s chladnějším a vlhčím severozápadním prouděním, uvedli meteorologové. Varování před sněžením platí na Šumavě, v Krkonoších a Jeseníkách i ve východní části Jizerských hor od dnešních 14:00 do čtvrtečních 07:00. Napadnout může 15 až 25 centimetrů.

Sledujte radar Blesku

Nejnižší noční teploty klesnou na +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty očekávejte kolem 1 až 5 °C. Foukat bude čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h). Na horách bude vítr kolem 25 m/s (90 km/h)  k večeru slábnout. Na východě Moravy bude vát jen mírný vítr.

V pátek bude oblačno až zataženo, od západu očekávejte sněžení. Sníh bude postupně v Čechách v polohách pod 1100 m, jinde pod 700 m přecházet v déšť. 

Nejnižší noční teploty klesnou na +1 až -3 °C, na severovýchodě místy kolem -4 °C. Pozor, ojediněle se může tvořit náledí. Nejvyšší denní teploty vystoupají na  3 až 7 °C, na severovýchodě kolem 2 °C. Vítr bude od západu zesilovat na  4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Video
Video se připravuje ...

Tanvald: Kolona kamionů uvězněných v mrazu (30.1.2022) Aktu.cz

Fotogalerie
58 fotografií