Pondělní ráno místy odstartovalo mrazem – v 6 hod bylo například na stanici Praha-Ruzyně -1,9 °C, v Liberci -2 °C, v Karlových Varech -0,4 °C, v Ústí nad Labem -1,9 °C. Chladněji bylo na horách – Šerák hlásil -8 °C, Lysá Hora -5,9 °C. 

V pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky, na horách sněžení četnější. Tam napadne kolem 5 cm sněhu a tvořit se tam mohou i sněhové jazyky.  Odpolední teploty jen mezi 0 až 5 °C, v Jihomoravském kraji 7 °C. Během dne začne zesilovat severní až severovýchodní vítr na čerstvý s nárazy o rychlosti 55 km/h, který sníží pocitovou teplotu.

Sledujte radar Blesku

Nejchladnějším dnem týdne bude úterý. Očekáváme oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Na horách sněžení místy. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 1 až 5 °C.

Ve středu bude oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Ranní teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Během dne od východu další přibývání oblačnosti, postupně s deštěm. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 4 až 8 °C.

Meteorologové prodloužili výstrahu

Nočmí mrazy v celém Česku hrozí až do čtvrtečního rána. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tak původní výstrahu prodloužil o den. V nižších polohách mohou mrazy poškodit kvetoucí ovocné stromy. Meteorologové je doporučují chránit například orosováním či pálením vlhkého rostlinného odpadu.

Výstraha platí pro celou Českou republiku do čtvrtečních 08:00. Je vyhlášena s nízkým stupněm nebezpečí. „Noční minimální teploty budou do čtvrtečního rána klesat pod bod mrazu. Mráz by mohl v polohách pod 550 m n. m. poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně, slivoně a keře vinné révy,“ uvedli meteorologové.

Na Velikonoce rozhodně s deštníkem

Letošní Velikonoce budou bohaté na srážky – déšť očekáváme na většině území. Zpočátku od vyšších poloh, postupně na vrcholcích hor i sněžení. Odpolední teploty půjdou jen pozvolna nahoru. V pátek bude oblačno až zataženo, místy déšť, od vyšších poloh, během dne jen na horách sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

V sobotu bude oblačno až zataženo, místy déšť, na vrcholcích hor sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. V neděli bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Velikonoční pondělí bude chladnější než Nový rok

A výraznější změnu v počasí nepřinese ani Velikonoční pondělí. Zpočátku dne bude oblačno, přeháňky pouze ojediněle, během odpoledne bude docházet k dalšímu přibývání oblačnosti a déšť nebo přeháňky na většině území. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C.

Na Velikonoce tak letos bude o poznání chladněji, než tomu bylo na Nový rok – to v Javorníku bylo neuvěřitelných 19,6 °C, ale na mnohých jiných stanicích odpolední teploty vystoupily přes 15 °C. Teploty budou srovnatelné s teplotami na Štědrý den.

Proč mohou být Velikonoce chladnější než Štědrý den?

Vše je dáno směrem proudění – již naši předci si všimli, že na Vánoce relativně často přichází obleva a do střední Evropy proudí teplý vzduch od jihozápadu nebo západu, mohou se odpolední teploty šplhat vysoko i přes 10 °C. Naopak studené severní nebo severovýchodní proudění během Velikonoc vrací teploty zpátky do zimy, což je v období velikonočních svátků relativně často, protože připadají do období aprílu.

V posledních letech bylo chladněji na Velikonoce než na Vánoce v letech 2021, 2015 a 2013, viz. tabulka, která udává porovnání maximálních teplot na Velikonoční pondělí a Štědrý den pro stanici Praha-Ruzyně.

Porovnání teplot během vánočních a velikonočních období
Autor: Blesk

Trochu velikonoční statistiky

Velikonoce jsou pohyblivé svátky, které se slaví první neděli po prvním jarním úplňku. V kalendáři může Velikonoční neděle připadnout na jakýkoli den od 20. března do 25. dubna. Za uvedené období možného výskytu Velikonoc vzroste průměrná denní teplota v pražském Klementinu z 5,4 °C na 10,2 °C. Letos velikonoční pondělí připadá na 10. dubna.

Nejvyšší teplota vzduchu během Velikonoc byla v Praze naměřena 23. dubna roku 1968 a vystoupila na 30,9 °C, naopak ta nejnižší byla naměřena na stanici Desná Souš z 21. března 1962 -18,5 °C, v roce 2012 na Jizerce klesla rtuť teploměru 8. dubna k -20,5 °C.

Video
Video se připravuje ...

Kam v Česku na nejhezčí velikonoční trhy? Videohub

Fotogalerie
24 fotografií