Výstraha před vydatným deštěm platí od úterý 16.5.2023 od 16:00 do středy 17.5.2023 do 10:00.

Podle ČHMÚ konkrétně pro následující kraje: Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny, Třeboň), Královéhradecký kraj (Broumov, Dobruška, Hradec Králové, Jaroměř, Kostelec nad Orlicí, Náchod, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj a Moravskoslezský kraj.

Sledujte postup srážek na radaru Blesku

Podle meteorologů nás čeká vydatný déšť s úhrny nad 30 mm srážek za 6 hodin nebo nad 40 mm srážek za 12hodin.

Co to přinese? „Možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně,“ upozorňuje ČHMÚ.

Hrozí povodně

A také hrozbu povodní. Nejvyšší výšky by hladiny řek podle ČHMÚ měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek. Obavy z povodní se týkají zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky. Povodňovou pohotovost kvůli očekávanému rozvodnění řek meteorologové vydali pro oblasti Moravské Třebové, Jihlavy, Třebíče a Mohelnice.

Středa: Zataženo s deštěm, ojediněle vydatným, na severu nad 1200 m i sněžení. Na severozápadě déšť jen ojediněle. Během dne v Čechách od severozápadu ustávání srážek. Noc 8 až 4 °C, na jihovýchodě kolem 9 °C. Den 7 až 11 °C, v severozápadní polovině Čech místy kolem 14 °C.

Čtvrtek: Oblačno, na Moravě a ve Slezsku až zataženo a zpočátku místy s deštěm. Noc  8 až 4 °C, na západě až 2 °C a místy přízemní mrazíky. Den 11 až 15 °C, na východě území kolem 10 °C.

Pátek: Oblačno až zataženo, místy přechodně i polojasno. Na Moravě a ve Slezsku místy, jinde ojediněle přeháňky. Noc 8 až 4 °C, na západě až 2 °C a místy přízemní mrazíky. Den 12 až 16 °C.

Video
Video se připravuje ...

Vytrvalý déšť zastavil dopravu v Brně na Hradecké ulici, vytvořila se tam laguna, kterou odčerpávají hasiči. Městská policie Brno

Fotogalerie
13 fotografií