Také pátek přinese převážně malou oblačnost. Bude převážně skoro jasno až polojasno, jen přechodně může být oblačno a ojediněle přeháňky. K večeru bude oblačnosti ubývat. Odpolední teploty vystoupí na 17 až 21 °C.

Víkend bude zalitý sluncem

Denní délka slunečního svitu se bude o víkendu pohybovat až kolem 15 hodin. Rána ale budou studená – ojediněle se budou tvořit přízemní mrazíky. V sobotu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 7 až 3 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty vystoupí na 17 až 21 °C. V neděli bude jasno až polojasno. Ranní teploty 7 až 3 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

V úplném závěru května bude oblačnosti mírně přibývat – přeháňky se budou vyskytovat pouze ojediněle. V pondělí bude jasno až polojasno. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C. V úterý bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C.

Patří ke květnu tropické teploty?

Letošní květen se obešel bez tropických teplot, z pohledu statistik počasí to ale není nic neobvyklého, a to ani v posledních letech. Když se podíváme na stanici Doksany, tak se květen bez tropů obešel také v letech 2021, 2020, 2019, 2015, 2014, 2013 a 2010. Naopak v květnu 2018 a 2012 jich bylo 5. Letošní květen byl chudý i na letní teploty.

Porostou koncentrace pylů v ovzduší, aktivita klíšťat bude mimořádně vysoká

Kvůli slunečnému a suchému počasí porostou o víkendu koncentrace pylů v ovzduší. Dominantními alergeny jsou trávy a dub. I nadále kvete řepka, ta může vyvolávat potíže zejména vůní květů. Délka slunečního svitu je rozhodující pro produkci pylu, a to kvůli fotosyntéze. Pokud je zataženo, rostliny i stromy budou produkovat méně pylu, protože dostávají méně světla. I proto je za slunečných dnů množství pylu nejvyšší v podvečer. Mezi běžné příznaky senné rýmy patří kýchání, rýma nebo ucpaný nos, svědění očí, úst a hrdla. U některých lidí může vysoká hladina pylu ovlivnit úroveň úzkosti s opakujícími se poruchami nálady. Také aktivita klíšťat bude i nadále zůstávat mimořádně vysoká – do přírody se vydávejte jedině s repelentem a po příchodu domů nepodceňujte prohlídku těla.

UV index bude na vysokých hodnotách

I přes to, že se teploty budou většinou zastavovat pod letní hranicí 25 °C, pozornost bychom měli věnovat UV indexu, který bude dosahovat vysokých hodnot, a chránit naši pokožku před spálením slunečními paprsky. Důležité je zvolit správný SPF ochranný faktor, a to podle typu pokožky a předpokládané době na slunci – padesátka propustí 1/50, tedy 2 procenta škodlivého záření. Pokud máte typ kůže 1 – jste světlý typ, jehož pokožka rychle rudne, a použijete opalovací krém s faktorem 50, potom se můžete slunit 500 min. Pokud se namažete opalovacím krémem s faktorem 15, potom je to 150 minut.

Video
Video se připravuje ...

Jak dokážete sami předpovědět bouřku podle vývoje oblaků Videohub

Fotogalerie
58 fotografií