Hodně proměnlivý charakter počasí bude u Jaderského moře panovat do konce tohoto pracovního týdne – ve čtvrtek se na jihu Chorvatska – od Splitu, přes Korčulu až po Dubrovník - budou vyskytovat i velmi silné bouřky s vydatným deštěm. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 23 až 28 °C.

Teploty v Česku sledujte na radaru Blesku

Od víkendu bude převládat jasno až polojasno beze srážek a také příští týden bude zalitý sluncem a od začátku astronomického léta se budou nejvyšší odpolední teploty ve Splitu, Zadaru, ale i na Pule zastavovat až na 30 °C. Teplota moře je nejčastěji mezi 21 až 24 °C.

Sezónní výhledy počasí dávají na léto do Chorvatska hodně deště

Sezónní výhledy počasí na prázdniny pro Chorvatsko tak optimistické ale nejsou. Počítají oba prázdninové měsíce v Chorvatsku jako srážkově nadprůměrné v porovnání s dlouhodobým normálem. Většina srážek je spojená s bouřkami, což značí, že tam bude letošní léto bohaté na bouřky. Co se teplot týče, ty budou zřejmě průměrné nebo slabě nadprůměrné, ale při bouřkách se může ochladit až o několik stupňů. Suché a slunečné počasí panující několik týdnů za sebou, jako v posledních letech ve většině oblíbených prázdninových destinacích, tak letos zřejmě v Chorvatsku nebude.

Co říkají o počasí statistiky?

V Chorvatsku jsou letní měsíce nejsuššími z celého roku – podle statistik nejméně srážek spadne v červenci - srážkové úhrny se pohybují nejčastěji mezi 20 až 30 mm. Srážky jsou nejčastěji spojené s bouřkami. Nicméně tam panuje relativně velký rozdíl mezi severem území a jihem. Sever území, v okolí Istrie a Puly, pokud ovlivní tlaková níže zasahující sem z Alp, může přinést týdenní deštivé počasí. Jih Chorvatska, Korčula, Dubrovník, bývá sušší a krátké srážky jsou spojené s bouřkami. Také teplotní rozdíly jsou citelné mezi chladnějším severem a teplejším jižním pobřežím.

Teploty v prázdninových měsících jsou většinou tropické, v posledních letech i super tropické – tedy přes 35 °C. Zejména v jižní polovině území musíme počítat s tropickými nocemi, kdy teploty neklesají pod 20 °C. Ale příjemně nás ochladí vítr mistrál.  Ideální je i tamní vlhkost vzduchu – mezi 55 až 75 %. Teplota moře se pohybuje až na 26 °C. Vůbec nejvyšší teplota v Chorvatsku byla naměřena 5. srpna 1981 na 42,8 °C v Ploče.

Video
Video se připravuje ...

Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
58 fotografií