Do nedělních 16 hod nejvyšší teploty hlásí – Praha-Libuš 33,3 °C, Tušimice 33,4 °C, Praha-Karlov 33,1 °C, Plzeň-Mikulka 34,5 °C, Plzeň – Bolevec 35 °C a Jičín 34,2 °C.

„Letní počasí nebude ztrácet na síle ani příští týden – nejvyšší odpolední teploty po celý příští týden budou tropické – vlnu veder doprovodí počátkem a koncem týdne odpolední maxima až na 36 °C, ale očekáváme místy také tropické noci – nejnižší ranní teploty nebudou klesat pod 20 °C. Nový týden přinese extrémně zátěžové počasí - vlnu veder doprovodí místy silné bouřky – ty budeme skloňovat už v pondělí,“ doplnila Honsová

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Vedra představují vysokou zátěž pro lidský organismus, hrozí přehřátí či dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim a zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Je také třeba omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. V automobilech zaparkovaných na přímém slunci by lidé neměli nechávat děti a zvířata. Vysoké teploty mohou ale působit problémy i v dopravě, hrozí roztažení kolejnic horkem.

Kvůli suchému a teplému počasí platí v celém Česku až do odvolání zároveň výstraha před rizikem vzniku požárů. Některé kraje už zakázaly kouření a rozdělávání ohně na rizikových místech, jako jsou lesy, parky a okolí skladů sena a slámy.

V sobotu hasiči zaznamenali celkem 181 požárů, z toho více než polovina byla v přírodním prostředí. Hořela pole, louky, stohy nebo posekaná strniště, několik požárů bylo i v lese. „Svědčí to o tom, že v okolním prostředí panuje velké sucho. Buďte maximálně opatrní a vyvarujte se použití otevřeného ohně v přírodním prostředí,“ uvedl na twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

Video
Video se připravuje ...

Jak se bránit před extrémními vedry? Videohub

Fotogalerie
43 fotografií