Silný déšť dorazil do Česka v sobotu. Na severu a severovýchodě země do dnešního poledne spadlo od 15 do 40 litrů vody na metr čtvereční, v horských oblastech až 70 litrů, uvádí ČHMÚ. Do pondělního rána v těchto oblastech očekávají meteorologové dalších 15 až 35 litrů, přičemž zejména v Krkonoších a Jeseníkách za celé období ojediněle spadne i přes 100 litrů vody na metr čtvereční.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Srážky budou během dnešního večera postupně slábnout. Na severu a severovýchodě republiky ale budou pokračovat s proměnlivou intenzitou i v noci a v pondělí.

Lijáky zvedly hladiny řek na východě Čech. „Očekávané srážky mohou mírně rozkolísat profily v horských oblastech, kde jsou průtoky blízké kulminaci, dále budou pokračovat vzestupy na středních částech toku, v závislosti na očekávaných srážkách nelze vyloučit překročení prvního povodňového stupně na tocích odvodňující Orlické hory a Krkonoše,“ sdělil dnes ČTK vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Podle Povodí Labe se zvolna zvyšuje zaplnění zásobního prostoru některých přehrad, například vodních děl Labská a Les Království na Labi, Hamry na Chrudimce a Pařížov na Doubravě. V 9:00 byla setrvalá situace v nádržích Rozkoš na Úpě a Seč a Křižanovice na Chrudimce.

Výstraha před silným deštěm v současnosti platí pro východ Čech, Slezsko a většinu Moravy s výjimkou nejjižnější části. Velmi vydatně může pršet v Orlických horách, Krkonoších, Jeseníkách a části Českomoravské vrchoviny.

Hladiny řek a potoků v oblastech zasažených srážkami budou dnes a v noci na pondělí stoupat. Na tocích odvodňujících Beskydy, Jeseníky, Orlické hory, Krkonoše a částečně i Českomoravskou vrchovinu může být překročen první povodňový stupeň.

Lijáky zaměstnávají hasiče

Hasiči na východě Čech musejí odstraňovat spadlé stromy, které se vyvrátily vinou podmáčené půdy. V Pardubickém kraji evidují za sobotu šest těchto výjezdů, dnes do 11:00 už 13. Přibývá také zásahů v Královéhradeckém kraji.

„Za zmínku stojí událost, při které došlo v Dřenicích na Chrudimsku k pádu stromu a následnému poškození zaparkovaných vozidel. Velký pozor si dávejte také na silnicích. Při silném dešti je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně. Na silnici je snížená viditelnost a hrozí aquaplaning,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

Video
Video se připravuje ...

Vše, co jste chtěli vědět o bouřkách: Jak ji přežít? Chyby, kterým se vyvarovat, a jak bouřky vznikají? Videohub

Fotogalerie
35 fotografií