Podkroví je místo s velkým potenciálem, a přesto často není využíváno vůbec anebo se stává pouze odkladištěm. Přitom právě prostor, kam je možné díky střešním oknům přivést velké množství jak denního světla, tak čerstvého vzduchu, je ideální k mnoha způsobům využití – od dětského pokoje přes ložnici až po pracovnu.

Zapojte se do soutěže na velux.cz/inspirace/soutez
Autor: VELUX

Inspirujte ostatní

Jestli jste těmi, kdo mají své podkroví už vybudováno, staňte se inspirací pro všechny, kteří si budou své podkrovní království teprve zařizovat. Zapojte se do soutěže se značkou VELUX a na web nahrajte až tři co nejzajímavější fotografie svého podkroví prosvětleného díky oknům VELUX. Tříčlenná porota, ve které zasedne také herečka a milovnice zdravého bydlení Andrea Růžičková a spolu s ní architekti značky VELUX Marek Petrík a Jasna Jelinek, vybere nejzdařilejší řešení. Soutěž bude probíhat od 4. do 24. 9. 2023. První cenou je poukázka do IKEA v hodnotě 7 500 Kč, senzor vzduchu AirBird, který měří CO2, teplotu i vlhkost vzduchu v místnosti, a také dárkový balíček VELUX, který získá i dalších 14 účastníků soutěže, jejichž fotky porota vybere.

Zapojte se do soutěže na velux.cz/inspirace/soutez
Autor: VELUX

Denní světlo pro duševní zdraví

A proč je vlastně tak důležité mít v interiéru dostatek přirozeného světla? Právě denní světlo je faktor, který ovlivňuje, jak se cítíme po fyzické i psychické stránce, a také to, jak jsme výkonní. „Dostatek denního světla a příliv čerstvého vzduchu přispívají nejen k duševnímu, ale i k fyzickému zdraví. Přitom právě málo denního světla a nedostatečná ventilace patří mezi hlavní problémy nejen bydlení, ale i veřejných budov,“ vysvětluje architekt společnosti VELUX Marek Petrík. A potvrzuje to také výzkum značky VELUX, ze kterého vyplývá, že si celé tři čtvrtiny lidí uvědomují, že jejich duševní rozpoložení se mění v souvislosti s množstvím denního světla v prostoru, kde tráví čas. A dokonce 84 % lidí připouští, že jim větší množství denního světla zlepšuje náladu. „Přístup k dennímu světlu doma nebo na pracovišti zajišťuje lepší náladu, snižuje sklony k depresím, vylepšuje náš spánek, pomáhá s vytvářením dostatečného množství vitaminu D. I proto prakticky všechny naše inovace míří směrem k dostatku denního světla a čerstvého vzduchu a odstraňování všech rizik vnitřního klimatu,“ dodal Marek Petrík, architekt společnosti VELUX.

Ať už se zapojíte do soutěže, nebo budete jen hledat inspiraci, jak si zařídit své podkrovní království, podívejte se na velux.cz.