Ještě včera nad mraky vítězilo sluníčko, na jižní Moravě naměřili i 24 °C. Otužilci, kteří se v Malé Skále na Trutnovsku nořili do Jizery a otevírali koupací sezonu, si přišli jako u moře.

V Brné na Ústecku vzhledem k nadprůměrným teplotám neukončili sezonu na koupališti. Jede od dubna a pofrčí nejméně ještě týden. Dnešek ale přinese kosu.

„Bude podzimní deštivo a větrno. Od severu se začne během odpoledne výrazně ochlazovat, v maximech naměříme 8 až 13 °C. Na vrcholky Krkonoš dorazí zima, začne padat déšť se sněhem,“ předpovídala meteoroložka Dagmar Honsová.

Sledujte počasí na radaru Blesku

A tak se také stalo. "První sněhové vločky letošní zimní sezony se objevily dnes ráno při přechodu studené fronty na Sněžce," uvedli meteorologové z ČHMÚ. Připomněli, že před rokem sněžilo již od výšky 1100 metrů nad mořem. Sněžka má výšku 1603 metrů.

V roce 2021 přišel první sníh na hřebeny Krkonoš 12. října, o rok dřív 14. října a například první sníh zimy 2018/2019 napadl v Krkonoších 24. září.

Sněžení by se dnes mohlo kromě nejvyšších poloh Krkonoš objevit i na hřebenech Jeseníků. Sněhová pokrývka ale nevznikne.

"Vytvoří se maximálně slabý sněhový poprašek. Zima k nám na nejvyšších místech pouze nakoukla. Jedná se pouze o krátkou epizodu a v dalších dnech čekáme opět oteplování," uvedli meteorologové.

Dnes ráno bylo na Sněžce do minus jednoho stupně Celsia. Ještě před 04:00 měřicí stanice na poštovně Anežka na vrcholu hory ukazovala teplotu téměř osm stupňů nad nulou. Následně přišel prudký pokles. Pocitová teplota se na Sněžce kvůli silnému větru pohybovala dnes ráno kolem minus devíti stupňů.

Na hřebenech Krkonoš bylo nad nulou, například Husova bouda ve výšce 1046 metrů nad mořem ráno hlásila přes tři stupně Celsia. V Peci pod Sněžkou bylo dnes ráno přes pět stupňů Celsia.

Silný vítr omezil provoz lanovky na Sněžku i v sobotu, kdy nejprve nejely oba úseky a pak byl mimo provoz horní úsek. Dnes ráno vál vítr na Sněžce v nárazech rychlostí kolem 90 kilometrů v hodině. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.

Jak bude?

Zítra však přijde opět jaro a Česko se rozdělí na studené, na severu přes den má být kolem 12 °C, a teplé - na jihu má být i o deset víc. V polovině týdne se vrátí letní pětadvacítky všude. Roční období se však už nezapře, zrána mohou přicházet přízemní mrazíky a objevovat se mlhy.

Dnes: zataženo až oblačno. Den 11 až 16 °C, na jihu a jihozápadě až 18 °C, postupné ochlazování na 8 až 13 °C.

Zítra: zataženo až oblačno, přeháňky. Noc 5 až 9 °C, na severovýchodě -1 °C. Den 10 až 15 °C na severu, na jihu až 22 °C.

Úterý: oblačno, postupně polojasno. Noc 5 až 10 °C, den 15 až 19 °C.

Středa: polojasno až oblačno, ráno mlhy. Noc 3 až 8 °C, den 20 až 25 °C.

Čtvrtek: polojasno, ráno místy mlhy. Noc 10 až 14 °C, den 20 až 25 °C.

Video
Video se připravuje ...

Tipy na říjnové výlety Videohub

Fotogalerie
32 fotografií