Těžko si představit větší teplotní extrém, než tropickou noc (při ní během noci neklesne teplota pod 20 stupňů Celsia) ke konci října, uvedl ČHMÚ. Teploty ve Slezsku podle něj ovlivňuje to, že se zde ještě neprojevilo ochlazení za studenou frontou. „Teploty zde během noci atakovaly až 25 stupňů Celsia a na několika stanicích, například na Frýdecko-Místecku, klesly pod 20 stupňů až v těchto chvílích,“ napsal ČHMÚ krátce před 07:30.

Na některých stanicích bylo večer a v noci tepleji než přes den," upozornila Hujslová. Počasí zejména na Moravě a ve Slezsku totiž v noci bylo pod vlivem teplého jižního větru a jen těsně nenastala tropická noc, během níž teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia.

Teploty pro konkrétní datum se přitom nyní zaznamenávají mezi 22:00 předchozího dne a 22:00 daného dne. Na některých místech tak teplotní rekordy pro 21. říjen pocházejí z noci, třeba v Mošnově na Novojičínsku a Lednici na Břeclavsku, kde bylo v noci 24,1 stupně Celsia, ale dnes odpoledne už se zde teploty tak vysoko nevyšplhaly. Podobně v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku bylo v noci 24 stupňů, odpoledne už jen 23,8 stupně. Noční teplota v Karviné rekord z roku 2019 nepřepsala.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Dnes odpoledne bylo maximem 24 stupňů Celsia v Opavě a Pohořelicích, teploty na obou místech přepsaly hodnoty z roku 2019. V Opavě tehdy bylo 23,9 stupně, v Pohořelicích 20,8 stupně. Na druhou polovinu října nezvykle vysokou teplotu dnes odpoledne meteorologové zaznamenali také v brněnských Tuřanech a Troubsku na Brněnsku, kde teploměr shodně ukázal 23,8 stupně.

Na rozdíl od pátku dnes nebyly podle Hujslové takové rozdíly mezi Čechami a Moravou se Slezskem. Ve východní části republiky se dnes sice teploty šplhaly výše, ale i například ve středních Čechách se dostaly ke 22 stupňům Celsia. V Klementinu dnes teplota zatím vystoupala na 20,9 stupně Celsia. Pro 21. říjen je zde přitom jako rekord zaznamenaných 20,5 stupně z roku 2008.

Za pátek meteorologové v Česku evidují teplotní rekordy na pětině míst ze 160 s třicetiletou řadou měření. Nejvýše podle podvečerních údajů teploměr vystoupal na 24,1 stupně Celsia ve stanici Byňov u Nových Hradů na Českobudějovicku. Vlivem vrcholícího přílivu teplého vzduchu ale teplotu 24 stupňů a více nakonec v noci naměřilo osm stanic. Údaj z Karviné bude v tabulkách spadat až do dnešního dne, protože ho teploměr ukázal ve 23:20.

V neděli se má ochladit, teploty by neměly přesáhnout 17 stupňů Celsia. Už v noci přijdou podle předpovědi od západu přeháňky nebo déšť, ojediněle se mohou objevit bouřky.

Fotogalerie
58 fotografií