Přes den bude většinou zataženo, může slabě sněžit, odpolední maxima dosáhnou sedm až dva stupně pod bodem mrazu, jen na východě mohou teploty vystoupat k nule. Kvůli větru se mohou hlavně ve východní části republiky tvořit sněhové jazyky, na Vysočině a na severních horách i závěje.

V místě zvaném Luční potok u Volar ráno naměřili minus 28,1 stupně Celsia. Na šumavské Rokytské slati pak naměřili minus 25,6 stupně Celsia.

I jinde na Šumavě téměř na všech místech klesla teplota k minus 25 stupňům. Většina meteorologických stanic na jihu Čech překonala rekordy pro 4. prosinec, řekl ČTK František Vavruška z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu.

„Přes den se postupně zatáhne a v noci na zítřek už tak nízké hodnoty neočekáváme. Předpokládáme teploty kolem minus pěti stupňů Celsia,“ dodal Vavruška.

Vývoj teplot sledujte na radaru Blesku

Zima přitom panuje napříč Českem. Nízké teploty zaznamenali meteorologové vedle jižních Čech také v Plzeňském kraji, jižní polovině Středočeského kraje a na Vysočině. K minus 15 stupňům klesla teplota i v jihomoravských Dyjákovicích.

Mrazivé počasí využili vinaři na jižní Moravě, kteří časně ráno vyrazili sbírat poslední hrozny ve vinohradu určené na ledové víno. K tomu jsou nutné teploty alespoň sedm stupňů pod nulou.

Na většině území Jihomoravského kraje, hlavně na Břeclavsku a Hodonínsku, musejí řidiči dnes ráno počítat s rizikem námrazy. Na celém území kraje silničáři vyzývají ke zvýšené opatrnosti. Platí to i pro dálnice D1 a D2, uvedli silničáři na webu.Teploty poprvé tuto zimu klesly pod minus 10 stupňů, na Znojemsku bylo dokonce až minus 14 stupňů.

Dnešní ráno i den bude pravděpodobně z celého týdne nejchladnější. V noci bude dál mrznout, ale už ne tolik jako dnes, nejvyšší denní teploty, které dnes zůstanou pod nulou, se v dalších dnech budou pohybovat kolem nuly. „Sníh, který napadl o uplynulém víkendu, tak bude zůstávat nebo jen pozvolna odtávat,“ uvedli meteorologové.

Po vydatném a trvalém sněžení, které zasáhlo Česko o uplynulém víkendu, byla dnes situace na silnicích mnohem klidnější. 

Po sobotní kalamitě méně srážek

Po ostrém začátku zimy na začátku prosince už nový týden tolik srážek nepřinese, řidiči ale i nadále musí zůstat ve střehu – zpočátku týdne se budou tvořit sněhové jazyky, ve druhé polovině týdne hrozí mrznoucí déšť. Provázet nás také budou mrznoucí mlhy.

Komplikace i nadále bude místy způsobovat sněhová pokrývka – např. v Temelíně leží 46 cm sněhu, v Praze-Kbelích 20 cm, v Liberci 19 cm, v Ostravě 28 cm, v Brně 10 cm, v Přibyslavi 39 cm, v Plzni 18 cm a v Karlových Varech 25 cm. Teploty půjdou nahoru jen pozvolna.

Oteplovat se bude zejména ve vyšších vrstvách atmosféry – očekáváme teplotní inverzi. Druhá adventní neděle už přinese odpolední teploty většinou nad bodem mrazu, v příštím týdnu to vypadá na další nárůst teplot vzduchu, kdy nebude místy mrznout ani přes noc.  

Počátek týdne přinese výrazně podprůměrné teploty

Po studeném pondělním ránu bude polojasno až oblačno, během dne až zataženo a ojediněle sněhové přeháňky. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Denní teploty -6 až -1 °C. 

V úterý bude zataženo až oblačno, během dne na většině území slabé sněžení nebo sněhové přeháňky. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty -5 až -10 °C. Denní teploty -3 až 2 °C. 

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, v nížinách i déšť se sněhem. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty -4 až -8 °C. Denní teploty -1 až 3 °C. 

Na konci pracovního týdne bude přechodně srážek méně

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle sněhové přeháňky. Po ránu ojediněle mrznoucí mlhy. Ranní teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -1 až 3 °C. 

V pátek bude oblačno až polojasno, místy mrznoucí mlhy. Ranní teploty -3 až -7 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. 

Druhý adventní víkend ve znamení mrznoucích srážek

Také druhý adventní víkend zřejmě přinese komplikace na silnice. V sobotu bude oblačno až zataženo, místy srážky smíšené nebo mrznoucí. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty -1 až 3 °C. 

V neděli bude oblačno až zataženo, místy srážky smíšené nebo mrznoucí. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 0 až 5 °C. 

Anketa

Které roční období máte nejraději?

Jaro
Léto
Podzim
Zima

Další nárůst teplot vzduchu ve druhé prosincové dekádě

A další nárůst teplot vzduchu počítají numerické modely v týdnu od 11. prosince – to budou nejvyšší odpolední teploty postupně stoupat až na 8 °C a místy nebudou ani ranní minima klesat pod bod mrazu. Sněhová pokrývka tak začne odtávat.

Video
Video se připravuje ...

Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma? Videohub

Fotogalerie
72 fotografií