Na některých vozovkách nižších tříd na jihu Čech se tvoří ledovka. Jde hlavně o silnice, na nichž se nesmí k údržbě používat sůl. Silničáři kromě toho od noci odstraňují čerstvý sníh. ČTK to řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Boško.

„Ledovka je většinou na některých silnicích třetích tříd. Na ujetém sněhu se tam tvoří ledovka. Hlavní tahy by ale měly být s vyšší opatrností sjízdné. Od půlnoci, kdy začal padat sníh, jezdíme a nyní máme venku asi 150 vozů,“ řekl.

Teploty na jihu Čech se po ránu pohybují mírně pod bodem mrazu. Podle předpovědi meteorologů se ale přes den oteplí a občasné sněžení vystřídá déšť, který může být někde mrznoucí.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Na území východních Čech dnes ráno ve výše položených oblastech sněží. Místy se tvoří sněhové jazyky. Na úsecích, které jsou udržované inertní směsí, se drží zledovatělá vrstva sněhu. Může se tvořit námraza.

Sněhové jazyky se v Pardubickém kraji občas vyskytují na silnici I/34 v úseku Chlum, Hlinsko na Chrudimsku a Borová na Svitavsku. I na dalších silnicích v regionu Hlinska a Poličky se mohou tvořit.

Fouká slabý vítr, teploty se pohybují ráno od minus pěti do nuly. Sněží a sněhové přeháňky jsou od středních poloh. Kvůli tomu je snížená viditelnost. Mlha a mlhavo je v regionu Moravské Třebové a Lanškrouna.

V Královéhradekém kraji zůstává na silnicích druhých a třetích tříd ujetá vrstva sněhu na Trutnovsku a Rychnovsku. V horských úsecích je na úsecích, kde se nepoužívá sůl, zledovatělá vrstva sněhu do tloušťky deset centimetrů.

Na silnicích třetí třídy na Jičínsku je vrstva nového sněhu. Teploty klesly na minus čtyři až nulu. Sněží v okresech Náchod, Jičín a Trutnov. Kvůli tomu je snížená dohlednost. Mlhavo je na Jičínsku.

Nehoda dodávky na D1 na Přerovsku

Na vozovkách na Jesenicku zůstával dnes ráno po chemickém ošetření rozbředlý sníh. Silnice nižších tříd, kde silničáři nepoužívají sůl, pokrývala na Jesenicku a Šumpersku uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. 

V souvislosti se sněhovými přeháňkami varují silničáři před kluzkými vozovkami i ve vyšších polohách Prostějovska. Opatrnost při jízdě je na místě i při jízdě po ostatních silnicích v Olomouckém kraji, které jsou většinou holé a mokré.

Na dálnici D1 na Přerovsku havarovala v sobotu ráno dodávka. Kvůli odstraňování následků nehody je ve směru na Ostravu dočasně uzavřený sjezd z dálnice na 311. kilometru u Bělotína.

Nehody v Karlovarském kraji

V Karlovarském kraji začalo opět sněžit v pátek odpoledne. Na hlavních tazích i na menších silnicích zůstávají zbytku sněhu, vozovky jsou kluzké a namrzají.

Dálnice D6 u Kynšperka nad Ohří byla kvůli několika nehodám uzavřená. Ve vyšších polohách začínají vozovky namrzat. Po celém regionu se stalo několik menších dopravních nehod. Meteorologové dnes upozornili na možnou tvorbu ledovky.

Několik nehod se dnes stalo na dálnici D6 na kilometru 155,8 ve směru z Karlových Varů na Cheb. Nejprve tam havaroval nákladní automobil, poté za ním několik osobních aut. Provoz na dálnici policisté zastavili z důvodu vyšetřování nehody a odstranění nabouraných aut. Na místě zasahují všechny záchranářské složky.

„Postupně havarovalo devět osobních a jedno nákladní vozidlo. Naštěstí nedošlo k žádnému vážnému zranění. Ledovka by se na silnicích měla tvořit do zítřejších dopoledních hodin. Řidiči, buďte na svých cestách opatrní, ať dojedete do cíle v pořádku,“ uvedla Policie ČR na sociální síti X.

Hasiči za poslední tři hodiny vyjížděli k osmi dopravním nehodám po celém kraji. Autonehody se staly například v Karlových Varech, u Nejdku, u obce Kfely na Karlovarsku nebo u obce Šindelová na Sokolovsku. Nehody jsou většinou bez zranění.

„Upozorňujeme řidiče i chodce, aby při pohybu venku dbali zvýšené opatrnosti,“ uvedli hasiči na facebooku.

Silničáři upozorňují řidiče, že silnice mohou vlivem sněhu klouzat, navíc je kvůli sněžení snížená dohlednost. Namrzat by mohly silnice hlavně v Krušných horách. Je možné, že sněžení bude dnes večer místy přecházet v mrznoucí déšť, který na vozovkách vytvoří ledovku.

Video
Video se připravuje ...

Ledovka na dálnici D6: Velké komplikace v dopravě v roce 2022 Aktu.cz