Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se začne počasí otáčet už dnes. „Během dnešního odpoledne a (pod) večera se mohou bouřky vyskytnout ve východní polovině Čech (zejména Vysočina, východní Čechy a hraniční oblasti s Moravou). Dostupné energie nebude moc, ostatní parametry jsou ale zajímavé. Výraznější proudění a stáčení větru s výškou ve spodních několika km. Nevylučujeme tedy i vznik tzv. low topped supercel. Vývoj bouřek bude podporovat výrazná konvergence - sbíhavost proudění na přecházející frontě,“ napsal ČHMÚ.

Později se bouřky mohou objevit na Moravě a ve Slezsku. „Pokud se dnes někde bouřka nebo silnější přeháňka vytvoří, hlavní nebezpečí bude v podobě silnějších nárazů větru,“ doplnili meteorologové.

Odpoledne pak sdělili, že podle předpokladu se skutečně bouřky v jižních Čechách vytvořily, táhhnou se na severovýchod země. „Pokud by se vyvinuly i výraznější buňky, mohou se vyskytnout i kroupy. Kromě toho se vyskytuje výrazný střih větru mezi 0-3 km a 0-6 kmm,“ napsal s tím, že riziko supercel stále platí.

Zásahy kvůli vichru

V pondělí očekáváme velké teplotní rozdíly na našem území. Na severovýchodě území bude větrno – nárazy větru budou dosahovat rychlosti až 70 km/h.

Prach ze Sahary bude vymývat déšť a dýchat se nám bude dobře. V pondělí bude oblačno, odpoledne od západu další přibývání oblačnosti. Denní teploty 18 až 22 °C, na východě až 25 °C. Od západu během dne ochlazování.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Kvůli silnému větru museli zasahovat hasiči. „V souvislosti s větrem jsme dnes vyjeli k 25 událostem. Při jedné byl zraněn cyklista, když na cyklostezce u Mladče spadl strom (...) Také nás zaměstnaly popadané stromy na komunikacích a poškozené střechy,“ informovali například olomoučtí hasiči.

Zasahovali i hasiči v Moravskoslezském kraji. Do večera měli 106 výjezdů. Vítr hlavně lámal stromy. Hasiči ale museli zasahovat i u uvolněných střešních krytin nebo spadlých sloupů. Nikdo nebyl zraněn. Novinářům to sdělila mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Od úterý se na hory vrátí sněžení

Citelné ochlazení na celém území očekáváme už v úterý. Na vrcholky hor se dokonce vrátí sněžení. V úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť, na vrcholcích hor sněhové. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 11 až 15 °C.

Ve středu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť, na vrcholcích hor sněhové.  Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 12 až 16 °C

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť.  Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 13 až 17 °C.  

Od pátečního dne se k nám vrátí dvacítky a v sobotu budeme atakovat 25 °C. Teplé jižní proudění se ale nebude vzdávat na dlouho a opět přinese rekordní teploty. Ukončí ho až nedělní přechod studené fronty.

O víkendu opět teplo až 25 °C

V pátek bude oblačno až polojasno. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. V sobotu bude polojasno. Ranní teploty 12 až 8 °C. Denní teploty 21 až 25 °C. 

V neděli bude oblačno až polojasno, během dne až zataženo a místy déšť, přeháňky a ojediněle bouřky. Ranní teploty 13 až 9 °C. Denní teploty 16 až 20 °C.  

Co můžeme očekávat od dubna?

Duben má přívlastek apríl a opravdu často proměnlivé počasí přináší. Má to své fyzikální opodstatnění. Zaprvé dochází k vyrovnávání teploty oceánu a pevniny, což podporuje nestabilitu přechodů vzduchových hmot, a zadruhé mají často jednotlivé vrstvy atmosféry rozdílnou teplotu a často se tak vytváří kupovitá oblačnost, ze které mohou vypadávat srážky snad ve všech podobách skupenství.

Je to první měsíc od začátku roku, který může přinést jak tropické teploty 32 °C, jako to bylo v roce 1968 v Berouně (23. 4.), tak silné mrazy -24,8 °C jako v roce 2003 na Kvildě-Perle (9. 4.).

V roce 1980 v Krušných horách ještě napadlo za jediný den 65 cm sněhu, v roce 2006 byly velké jarní povodně a na konci dubna 2016 už dozrávaly ptačí třešně. 

Prodlouží letošní duben řadu teplotně nadprůměrných měsíců?

I přes to, že očekáváme teplotní skoky, to vypadá, že i duben bude teplotně nadprůměrným měsícem.

Výhled na období 1.–10. dubna

Zpočátku období oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky. Ojediněle bouřky. Postupně částečné ubývání oblačnosti na oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo déšť, ojediněle bouřky. Ranní teploty zpočátku období 14 až 9 °C, přechodně 8 až 4 °C. Denní teploty zpočátku období  11 až 15 °C, postupně 15 až 20 °C, přechodně až 24 °C.

Výhled na období 11.–20. dubna

Oblačno až polojasno, místy dešťové přeháňky nebo déšť. Ve druhé polovině období, přeháňky jen ojediněle. Ranní teploty 12 až 6 °C. Denní teploty 12 až 17 °C, přechodně kolem 20 °C.

Výhled na období 21.–30. dubna

Oblačno až polojasno, místy občasné přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 14 až 8 °C. Denní teploty 17 až 24 °C.

Trochu historie k dubnovému počasí

  • Historicky nejteplejší duben byl v roce 1800 s průměrnou měsíční teplotou vzduchu 16,2 °C.
  • Na druhém místě byl duben 2018 s průměrnou teplotou 15,6 °C, v roce 2009 15,1 °C.
  • Nejstudenější v roce 1839 s průměrnou teplotou 4,8 °C a v roce 1817 s 4,9 °C.
  • Nejvlhčí duben byl v roce 1927, tehdy napršelo v průměru 102 mm.
  • Za pozornost stojí také duben 1997, to napršelo v průměru 180,3 mm srážek a někteří přičítají dubnovým intenzivním srážkám i letní povodně na Moravě. Nejsušší duben byl v roce 1893, v průměru spadly 2 mm.

Video
Video se připravuje ...

Pálení čarodějnic. Jaké jsou zvyky a tradice spojené s touto nocí plné magie? Videohub

Fotogalerie
60 fotografií