„V sobotu ovlivní počasí u nás mělká brázda nižšího tlaku vzduchu a v neděli začne přes střední Evropu postupovat k východu zvlněná studená fronta. Před ní k nám bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu a za ní se do střední Evropy rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu,“ informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V praxi to znamená, že si na víkend můžete naplánovat koupání. Dnešek začíná s nebem oblačným až zataženým, na severozápadě a severu může být až polojasno. Během dne bude oblačnost od západu ubývat. To se mají nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 24 až 28 °C, v severozápadní polovině Čech může být až 30 °C. Neochladí nás ani vítr, jeho rychlost nepřesáhne 4 m/s.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Teplo bude i na horách, v kilometrové výšce kolem 21 stupňů. Biopředpověď pro severní polovinu Čech je na druhém stupni, jih Čech i celá Morava a Slezsko mají podle ČHMI čekat jedničku.

Na západ Čech dnes mohou dorazit silné bouřky, které budou pomalu postupovat. Napršet může i kolem 30 litrů vody na metr čtvereční. Mohou se vyskytnout kroupy do dvou centimetrů a silnější nárazy větru. Výstraha platí od dnešních 15:00 do večera pro část Plzeňského a Ústeckého kraje a také pro Karlovarský kraj.

V neděli třicítky

Zítra bude jasno až polojasno. Později večer na západě až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C, ve dne se vyšplhají k 28 až 32 °C. Opět povane slabý vítr do 4 m/s. Proto bude počasí riskantní pro citlivé osoby, biopředpověď v neděli je na třetím stupni, tedy nejvyšší zátěž.

První polovina týdne pak přinese úlevu a postupné ochlazování, každý den o nějaký ten stupeň níže.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
21 fotografií