Jan Kocián:ČHMÚ to zase podcenil, proto teď musel narychlo vydat červenou výstrahu na extrémní sněžení.
------------------
Já jsem 14. prosince předpovídal kalamitu těžkého sněhu se silným větrem na 24. prosinec s tím, že i v Praze se vytvoří souvislá vrstva mokrého sněhu a že pak hned přijde obleva i do hor! Počasí je dynamické a rychlé, takže to celé přišlo o den dřív. Každopádně zase dobrá předpověď.
Jan Kocián:23. prosince sněhová kalamita v Libereckém, Královéhradeckém, Olomouckém a především v Pardubickém kraji, tam kvůli sněhovým jazykům přes silnice. 😨
Jan Kocián:ČHMÚ vydal výstrahu před 1. povodňovým stupněm. Spletl se o 2 stupně, protože už teď platí ten nejvyšší 3. stupeň! ČHMÚ ignoroval včera vydanou výstrahu německých meteorologů, kteří varovali červenou výstrahou před 120 mm deště!
------------------
"Od čtvrtečního večera očekáváme nárůsty hladin řek s menším rizikem překročení 1. SPA," napsal dnes ČHMÚ. 😃
Jan Kocián:Já tipuju na dnešní pozdní odpoledne (brzký večer) bouřkové linie i ve formě vybouleného bow echa v Bavorsku a v Rakousku. A slabé tornádo na východě České republiky! 😨
Jan Kocián:Vítr by neměl být zítra ve čtvrtek velmi silný, jen silný. Ale v ojedinělých SILNÝCH BOUŘKÁCH a ve velmi silných přeháňkách bude vítr velmi silný.
Jan Kocián:Celodenní průměr velmi rizikového jemného prachu PM2.5 pod úrovní 15 µg/m³, je v Česku často nedosažitelný cíl. Díky výrazné inverzi je tento cíl splněn i v centru Prahy přímo na magistrále v Legerově ulici.
Slabý vítr = špatné rozptylové podmínky = škodliviny nejsou rozfoukávány, ale stoupají rovnou vzhůru = dobrá kvalita ovzduší... což je nejlépe střežené tajemství před českými vědci.
❤️ Špatné rozptylové podmínky = dobrá kvalita ovzduší ❤️