Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko trápí sněhové jazyky, mlhy i smog. Na Šumavě bylo –28 °C

Autor: ČTK, sou - 
24. ledna 2017
09:02

Mrznoucí mlha, zledovatělý sníh nebo sněhové jazyky. To vše v úterý ráno může potrápit řidiče na silnicích. Navíc v několika krajích i nadále platí buď smogová situace, nebo přímo regulace kvůli smogu. Například v Plzni bude magistrát kvůli vysokým hodnotám poletavého prachu v ovzduší zvažovat zavedení MHD zdarma. Navíc V Jihočeském kraji nad ránem opět silně mrzlo. Nejnižší hodnotu zaznamenali meteorologové na šumavské Rokytské slati, kde bylo téměř –28 °C.

Na Jezerní slati naměřili –27,8 °C. Nelze prý ani vyloučit, že ve středu už tak extrémní mrazy nebudou. „Nízká oblačnost se trochu zvedá, takže sice pořád tyhle části Šumavy jsou nad inverzí, ale může se stát, že tam přibude oblačnost,“ uvedla Markéta Augustinová z českobudějovického hydrometeorologického ústavu.

Jihočeské silnice jsou v úterý ráno většinou sjízdné pouze s opatrností. Na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Strakonicku musejí řidiči počítat s tím, že se místy může být mlha. Meteorologové navíc přes den varují před mrznoucí mlhou.

Ve Zlínském kraji opět platí smogová situace

Ve Zlínském kraji meteorologové v úterý ráno opět vyhlásili kvůli vysoké koncentraci polétavého prachu v ovzduší smogovou situaci. Nejhorší situace je v Uherském Hradišti, kde denní koncentrace prachu v pět hodin ráno dosáhla 102 mikrogramů. Ve Zlíně bylo naměřeno 87,8, ve Valašském Meziříčí 87,4 a v Otrokovicích 82,8 mikrogramu. O něco lépe se dýchá lidem u Kroměříže, na stanici v Těšnovicích naměřili meteorologové 69,5 mikrogramu.

Naměřené hodnoty v kraji se však zvyšují. Hodinové koncentrace polétavého prachu se pohybují až kolem 150 mikrogramů. Meteorologové tak upozorňují, že v blízké době může být vyhlášena i regulace, při které podniky omezují výrobu. V kraji však kromě tepláren velký znečišťovatel ovzduší není.

Silničáři navíc varují, že silnice v kraji mohou ráno místy namrzat. Řidiči by měli jet opatrně zejména na Uherskohradišťsku a na Vsetínsku, kde jsou cesty mokré po chemickém ošetření nebo je pokrývá vrstva ujetého sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Ostatní cesty v kraji jsou většinou holé.

V Plzeňském kraji trvá druhý den stupeň regulace kvůli smogu

V Plzeňském kraji platí už druhý den stupeň regulace, při níž by některé průmyslové podniky měly omezit provoz. Krajský úřad se podle vedoucího referátu životního prostředí Martina Plíhala už v minulých dnech dohodl s Plzeňskou teplárenskou, Plzeňskou energetickou a hutěmi a kovárnami Pilsen Steel na omezení provozu. 

„Částice PM10 (polétavý prach) jsou v Plzni-Slovanech na hodnotě nad 176 mikrogramy a v Plzni na Doubravce je to aktuálně 160 mikrogramů,“ uvedl Pavel Kopeček z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Dvanáctihodinový průměr tam stagnuje. V Plzni-Lochotíně je to 85 mikrogramů a v centru města 78, na obou těchto stanicích to klesá.

Město Plzeň, v němž je poletavého prachu nejvíce, navíc bude jednat o regulaci dopravy. Na plzeňském magistrátu bude dopoledne podle meteorologů jednat krizový štáb. Ve hře je dočasná MHD zdarma kvůli omezení individuální automobilové dopravy.

Na Havlíčkobrodsku se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky

Na Havlíčkobrodsku se kvůli silnému větru místy tvoří sněhové jazyky. Na Pelhřimovsku a Žďársku může řidiče překvapit mlha. Hlavní tahy jsou většinou holé a vymrzlé, na vedlejších silnicích leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Všechny silnice na Vysočině jsou podle silničářů se zvýšenou opatrností sjízdné.

„Silnice se zafoukávají hlavně kolem Herálce na Havlíčkobrodsku, kam jsme museli vyslat dva sypače,“ řekl Vít Kryštof z dispečinku Krajské správy a údržby silnic. Na Vysočině je většinou oblačno až zataženo, na Havlíčkobrodsku je jasno a vane silný vítr. Teploty se pohybují od pěti do devíti stupňů pod nulou.

I na Liberecku dopravu komplikují sněhové jazyky, v hradeckém kraji zase mrznoucí mlhy

Dopravu v Libereckém kraji mohou ráno místy komplikovat mrznoucí mlhy a sněhové jazyky. Silničáři varují také před nárazovým proměnlivým větrem, zejména na Jablonecku. V noci v horách teploty místy klesly až pod minus 15 °C, ráno bylo v kraji mezi minus 6 až minus 13 °C. Zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem je na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a ujetá vrstva s posypem na inertně udržovaných vozovkách třetích tříd na Českolipsku.

I v Královéhradeckém kraji lze očekávat mrznoucí mlhy. Na řadě silnic nižších tříd leží vrstva ujetého sněhu, která je často zledovatělá. Na otevřených úsecích cest na Jičínsku by vítr dnes mohl tvořit sněhové jazyky. Chemicky ošetřované silnice prvních tříd v kraji byly ráno suché a vymrzlé. Smogová situace, která v kraji platila od minulého čtvrtka, byla v úterý ráno odvolána.

Regulace kvůli smogu byla odvolána ve středních Čechách i v Praze

Signál regulace vyhlášený v sobotu ve Středočeském kraji kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu byl v úterý ráno odvolán. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Při regulaci by firmy měly dodržovat ekologická opatření a částečně omezovat výrobu. V regionu dále platí kvůli znečištění vzduchu smogová situace, která byla vyhlášena již ve čtvrtek.

Už v pondělí večer byla regulace odvolána v Praze, v hlavním městě ale stále platí smogová situace. Smog zasáhl ve čtvrtek a pátek většinu regionů České republiky. V řadě z nich pak byla vyhlášena i regulace, která dále zůstává v platnosti v Olomouckém a Plzeňském kraji. Smogová situace trvá kromě zmíněných regionů ještě v Ústeckém, Pardubickém, Jihočeském kraji a v části Moravskoslezského kraje. Za smogové situace by hlavně nemocní a starší lidé či děti měli podle ČHMÚ omezit pobyt venku.

Zobrazit celou diskusi