Během pátku by v celé republice mělo sněžit, hlavně pak na horách. „Nejvyšší teploty -9 až -5 °C, v 1000 m na horách kolem -12 °C, na východě kolem -15 °C. Čerstvý severní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, k večeru bude slábnout. Místy se budou tvořit sněhové jazyky, nad 700 m i závěje,“ uvádí předpověď meteorologů.

Při cestách do hor nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Je vhodné mít ve vozidle teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a občerstvení,“ doporučují meteorologové.

SLEDUJTE SNĚHOVÉ SRÁŽKY NA RADARU – ZDE

Nadcházející víkend bude velmi mrazivý, teploty v noci klesnou až na -20 stupňů. Přes den se budou pohybovat mezi -5 až -9 stupni. „Bude jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku polojasno až oblačno, ojediněle sněhové přeháňky. Během dne od severozápadu oblačno až zataženo,“ říkají meteorologové.

Situace na cestách

Počasí od rána komplikuje také dopravu v některých krajích. Tvoří se námraza a závěje. Řidiči by proto měli být při jízdě velmi opatrní.

Některé silnice Olomouckého kraje pokrývá dnes ráno námraza. Velká opatrnost je namístě především na D35 mezi Olomoucí a Mohelnicí a opačně směrem na Hranice, kluzké silnice však hlásí silničáři také u Ostružné na Jesenicku a Úsova na Šumpersku. Ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka se tvoří místy sněhové jazyky. Na většině silnic leží po nočním sněžení rozbředlý sníh. Na Jesenicku pokrývá hlavní tahy rozbředlá sněhová vrstva, na vedlejších silnicích leží ujetá sněhová vrstva krytá posypem.

Všechny silnice v Jihočeském kraji jsou dnes sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Na některých místech v regionu sněží a objevuje se i nárazový vítr. Vozovky někde pokrývá rozbředlý nebo ujetý sníh. Teploty k ránu klesly na většině míst k minus deseti stupňům Celsia. Na šumavském Churáňově naměřili meteorologové minus 15 stupňů Celsia.

Silnice v Ústeckém kraji jsou dnes s opatrností sjízdné. Řidiči musejí počítat s nárazovým větrem v Krušných horách. Na silnici D7 na Chomutovsku se tvoří námraza. Dálnicí D8 projedou šoféři ve všech pruzích, od Ústí směrem k hranici s Německem vane vítr a mohou se ještě tvořit sněhové jazyky. Trasa D7 z Chomutova do Německa je místy namrzlá. K opatrnosti znovu nabádají správci silnic zejména řidiče kamionů, kteří v minulých dnech blokovali údržbu.

Dopravu ve Zlínském kraji dnes ráno komplikuje vítr, kvůli němuž se na silnicích místy tvoří sněhové jazyky. Cesty jsou většinou mokré po chemickém ošetření, vozovky druhé a třetí třídy na Vsetínsku pokrývá ujetá vrstva sněhu. Jsou tak sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Sníh komplikuje dopravu v regionu od noci na středu. V kraji je oblačno až zataženo, viditelnost místy snižují sněhové přeháňky. Teplota se ráno pohybovala od minus 12 do minus šesti stupňů Celsia.

Na většině chemicky udržovaných silnicích v Královéhradeckém kraji leží vrstva rozbředlého sněhu nebo sněhová kaše. Ostatní silnice pokrývá vrstva ujetého sněhu, která je na řadě míst ledovatá. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla dnes ráno bez sněhu. Východní část kraje ráno zasáhly sněhové přeháňky. Silné sněžení z minulých dnů by se opakovat nemělo, ale vítr by mohl na cestách tvořit sněhové jazyky nebo závěje.

V Libereckém kraji komplikuje dopravu silný nárazový vítr a sněhové přeháňky, platí výstraha na sněhové jazyky a závěje. Silnice jsou s opatrností sjízdné. Pro nákladní auta nad šest tun zůstává uzavřená silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo z Mníšku do Raspenavy na Liberecku. Na hlavních tazích jsou zbytky rozbředlého sněhu, na otevřených úsecích se mohou tvořit sněhové jazyky nebo návěje. Lokálně jsou na hlavních tazích zmrazky nebo mohou povrchy vozovek namrzat. Před rizikem námrazy varují silničáři i na silnici 35 z Liberce do Turnova. 

Fotogalerie
9 fotografií