V Moravskoslezském kraji noční sněžení sice zaměstnalo silničáře, ale podle mluvčí nezpůsobilo větší problémy. „Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření holé, mokré. Na silnicích nižších tříd může být rozbředlá nebo ujetá vrstva sněhu krytá posypem,“ řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková. 

Na jesenické straně kraje v noci napadlo do tří centimetrů sněhu, v Beskydech to bylo kolem 15 centimetrů. Teploty se pohybují okolo nuly. Meteorologové vydali varování před námrazou, ta se ale podle mluvčí netvoří. „Silnice jsou nasolené, nemáme hlášený žádný problém,“ řekla Vlčková. 

Silnice I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z hlavních tahů na Slovensko, ale zatím zůstává uzavřena pro kamiony a nákladní vozidla s přívěsem. Úsek vede totiž kolem vodní nádrže a silničáři jí nesmí chemicky ošetřovat.

Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny zůstává uzavřená i další silnice přes Oldřichovské sedlo v Libereckém kraji. Ani ta se chemicky neošetřuje a momentálně je na ní zledovatělá vrstva ujetého sněhu. O jejím otevření budou silničáři rozhodovat kolem středeční 9 hodiny. „Těžké kamiony mohou využít objízdnou trasu přes Frýdlant, která je sice o pět kilometrů delší, časově to ale vyjde na stejno, protože tam se silnice solí,“ řekl krajský dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. 

Na jižní Moravě záchranáři vyjížděli k nehodám 

Po úterním sněžení klesly teploty na jižní Moravě pod nulu. Místy tak hrozí tvorba ledovky. Záchranáři tam už museli hned z rána vyjíždět k několika nehodám. Například při havárii Ořechova na Brněnsku se při havárii osobního auta zranil jeden člověk. Dvě vozidla pak měla kolizi i u Ivanovic na Hané na Vyškovsku a v Kyjově srazilo auto chodce. 

Silné sněžení přidávalo záchranářům práci už v úterý odpoledne a večer. Hasiči zasahovali u tří dopravních nehod na zasněžených silnicích u Nížkovic na Vyškovsku, Žarošic na Hodonínsku a Boskovic na Blanensku. Podle mluvčího tamních hasičů Davida Jirouše se nehody se obešly bez zranění. 

Silnice ve Zlínském kraji mohou ve středu ráno místy namrzat. Silničáři mokré či vlhké vozovky preventivně ošetřují, řidiči by přesto měli dbát zvýšené opatrnosti. Ve vyšších polohách Valašska na cestách navíc místy leží ujetý sníh.

Ve Středočeském kraji jsou lidé stále bez proudu 

Na středočeských silnicích se kromě námrazy mohou tvořit i sněhové jazyky. Kalamitní stav v okresech Benešov a Praha-východ energetici ve středu v poledne odvolali, dál ale platil v okresech Příbram a Praha-východ. Bez proudu je několik set domácností.

Silnice číslo devět a šestnáct na Mělnicku se chemicky ošetřují, hlavní tahy jsou sjízdné, ale například na dálnici D6 leží místy i nový sníh. Namrzlé úseky se objevují také kolem Mochova v Praze-východ. „Nyní máme v terénu čtyři sypače, ledovka se zatím netvoří,“ řekl ráno pracovník dispečinku silničářů pro Benešovsko a Příbramsko.

Fotogalerie
39 fotografií