Popadané stromy a polámané větve v noci zkomplikovaly provoz například na 30. kilometru dálnice D1 u Vráže. Do pravých jízdních pruhů tam v obou směrech popadaly sněhem přetížené stromy. Podle dopravního portálu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je stále uzavřen pravý jízdní pruh ve směru na Brno. Podobnou situaci silničáři řešili například i na 17. kilometru dálnice D10 z Prahy do Turnova nebo na silnici číslo 3 u Mirošovic.  

K mimořádné opatrnosti nabádají silničáři na dálnici D8. Úsek od Ústí nad Labem po státní hranice s Německem byl v pondělí večer kvůli přívalům sněhu uzavřen. Na D8 leží zbytky sněhu. Obdobné je to i na rychlostní silnici R 63, která na D8 na Ústecku navazuje. Problémy jsou i na silnici I/8, která je jednou z objízdných tras nedokončeného úseku D8 přes České středohoří. Silničáři doporučují řidičům kamionů, aby využili jinou trasu. „Toto doporučení je i na informačních tabulích na dálnici D8, jinak hrozí znovu ucpání a zneprůjezdnění této komunikace,“ informuje policie.

Na silnicích se tvoří sněhové jazyky, námraza i závěje  

Potíže mají řidiči také na R6, kde místy hrozí ledovka. V okolí Varnsdorfu a Rumburku na Děčínsku se tvoří sněhové jazyky, i tady silnice namrzají. Kvůli přívalům sněhu je uzavřeno několik místních komunikací na pomezí Teplicka a Mostecka v okolí přehrady Fláje. Dopravu na silnici I/30 v Ústí nad Labem komplikuje nehoda kamionu a osobního vozu. Havárie se obešla bez zranění, jeden jízdní pruh velmi frekventované silnice je neprůjezdný, tvoří se kolony. 

Už od pondělního odpoledne je kvůli sněhu uzavřena pro kamionovou dopravu hlavní silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál na hranici do Polska. „Předpokládám, že se během několika hodin silnice pro nákladní dopravu otevře,“ uvedl dispečer zimní údržby pro Jablonecko. Těžká nákladní vozidla nemohou ani na silnici mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Na silnicích nižších tříd, zejména v horských oblastech, jsou zbytky nebo ujetá vrstva sněhu. „Místy se tvoří závěje,“ informoval dispečer zimní údržby z Českolipska.  

Sníh přidělal práci i železničářům a energetikům 

Sníh v noci nepřidělal práci jen silničářům, ale i železničářům. Kvůli popadaným stromům je přerušen provoz například na tratích mezi Vraným nad Vltavou a Dobříší nebo mezi Velkými Hydčicemi a Žichovicemi v Plzeňském kraji.

Problémy řeší také energetici. Kvůli množství poruch na elektrickém vedení vyhlásila společnost ČEZ kalamitní stav pro okresy Benešov, Příbram, Praha-východ a Praha-západ. Podle mluvčí firmy Soni Holingerové eviduje dispečink zhruba pět desítek poruch na vedení vysokého napětí především na Benešovsku, Příbramsku, v okolí Dobříše, Slap, Štěchovic, Jílového a Říčan. „Bez elektřiny jsou v současné době tisíce domácností,“ uvedla Holengerová. 

Podle předpovědi meteorologů bude v Čechách během dne od západu ubývat srážek a oblačnost se začne protrhávat. Na Moravě a ve Slezsku má být většinou zataženo, místy s občasným deštěm, který bude i v nižších polohách postupně přecházet do sněžení. V Beskydech meteorologové očekávají dokonce vydatnější sněžení.

Fotogalerie
27 fotografií