Během 24 hodin na řadě míst zaznamenali 200 milimetrů srážek. Pod vodou zůstávají auta i domy, a evakuace obyvatel z postižených oblastí po Brisbane začala i v Sydney.

Australský stát Nový Jižní Wales v neděli hlásí rostoucí počet míst, kde jsou ulice pod vodou a veřejná doprava zpožděná anebo úplně zrušená. Letiště v Sydney déšť donutil fungovat jen s jednou ranvejí.

V Sydney a jeho okolí je v neděli bez elektrického proudu asi 9000 domácností a stoupá počet lidí, kteří se musí uchýlit do evakuačních středisek. Do konce víkendu má například v Sydney a Newcastlu napadat až 300 milimetrů srážek.
Záchranáři přijali tisíce telefonátů od lidí, kteří se dostali vlivem počasí do úzkých. Bylo mezi nimi i pět lidí, které zachránili z automobilů, jež uvěznila voda ve městě Murwillumbah na severu Nového Jižního Walesu.

„V této chvíli se především snažíme, aby všichni pochopili, že to bude ještě horší - že se situace ještě zhorší oproti tomu, co zažíváme nyní,“ řekla australské tiskové agentuře AAP mluvčí záchranářů Stephanie Sullivanová. Podle meteorologů se bude bouře nad Austrálií přesouvat minimálně po zbytek víkendu.

Podívejte se, jak počasí a záplavy trápí Evropu:

Fotogalerie
54 fotografií