„Také během soboty postoupí do Česka studená fronta, na které se mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě do 30 mm, krupobitím a nárazy větru o rychlosti do 70 km/h,“ sdělila Blesk.cz Honsová. 

„Fronta začne počasí v Česku ovlivňovat od západu během odpoledne, na Moravu a do Slezska se dostane až během noci na neděli. Tam se mohou bouřky vyskytovat ještě až do nedělního dopoledne,“ pokračuje Honsová.

Meteorologové vydali výstrahu. Před bouřkami i horkem

Shodují se s ní i meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu. Také oni upozorňují, že v sobotu hrozí bouřky, kroupy a přívaly deště. A to téměř po celém Česku.

Výstraha ČHMÚ platí kromě Tachovska, Chebska, Sokolovska, Karlovarska a Chomutovska pro celou zemi. Pro většinu krajů v Čechách platí od sobotních 11:00, pro další směrem na východ pak od 15:00, respektive 17:00. ČHMÚ zároveň varuje před vysokými teplotami v Jihomoravském a Zlínském kraji v polohách do 400 metrů nad mořem. Nejvyšší odpolední a podvečerní teploty mohou v sobotu vystupovat místy až k 33 °C.

„Studená fronta přinese přechodné ochlazení. V neděli v maximech naměříme 19 až 23 °C,“ dodává Honsová. Přidala i výhled na další dny, ve kterých se teplota opět zvedne i nad 25 °C.

V pondělí bude jasno až polojasno. Noční teploty 12 až 8 °C. Nejvyšší teploty 22 až 26 °C. Slabý jihozápadní vítr.

V úterý bude jasno až polojasno. Noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší teploty 24 až 28 °C. Slabý jihovýchodní vítr.

Ve středu bude jasno až polojasno. Noční teploty 15 až 11 °C. Denní teploty 25 až 29 °C. Slabý jihovýchodní vítr.

Fotogalerie
12 fotografií