Krupobití a deště se už v podvečer dočkali obyvatelé severních Čech. Kroupy velké jeden centimetr hlásil Šluknov a podobná situace byla v Lovosicích i v Liberci. 

„Bouřky budou během noci postupovat dále k východu, na Moravě a ve Slezsku se vyskytnou zejména v druhé polovině noci,“ uvedli meteorologové. Voda z přívalového deště může podle nich ojediněle zatopit sklepy a další níže položená místa.

Velmi silné bouřky s vysokým stupněm nebezpečí hrozí od pátečních čtyř hodin ráno na Karlovarsku a v celém Ústeckém kraji s výjimkou Litoměřicka a Lounska. Varování před silnými bouřkami s nízkým stupněm nebezpečí platí pro zbytek Česka s výjimkou Jihočeského a Jihomoravského kraje. Ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji se bouřky čekají až po půlnoci, výstraha platí do pátečních 07:00.

VIDEO: Domácí předpověď počasí: Stačí šátek, pohled na červánky nebo bouřková sklenička

Video
Video se připravuje ...

Domácí předpověď počasí: Stačí šátek, pohled na červánky nebo bouřková sklenička Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený

Sledujte meteoradar s bouřkami ZDE

VIDEO: Jak se chránit před extrémním horkem?

Lidé by proto měli omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách, víc pít hlavně neslazené nealkoholické nápoje bez kofeinu a na slunci používat ochranné krémy, radí meteorologové. Zvýšenou pozornost je podle nich třeba věnovat malým dětem, nemocným a starším lidem.

Kvůli déletrvajícímu suchému období hrozí nebezpečí vzniku požárů na většině území Čech a na jihu Moravy. Týká se to Prahy, Středočeského, Plzeňského, Jihočeského a Ústeckého kraje, Českolipska, Třebíčska, Uherskohradišťska a jižní Moravy s výjimkou Břeclavska. Lidé by v přírodě neměli rozdělávat oheň, odhazovat nedopalky a používat přenosné vařiče.

„Přechod studené fronty v noci na zítřek (pátek) pravděpodobně nebezpečí vzniku požárů výrazněji nesníží,“ uvedli meteorologové. Výstrahu před rizikem požárů plánují zpřesňovat v dalších dnech.

Fotogalerie
23 fotografií