Ivona a Bohouš Kočárkovi vyrazili na procházku do okolí Lipna. Bylo tam tolik hub, že se do lesa vraceli ještě další dny. „Nasbírali jsme 409 hříbků za 4 dny, ale i stovky dalších hub,“ pochlubili se. „Ryby letos sice na Lipně moc neberou, ale houby se po 22. srpnu zbláznily,“ sdělila Blesku rodina Kočárkových.

První den se jim podařilo najít 121 hřibů, druhý den 115, třetí 97 a čtvrtý den domů donesli 76 těchto krásných hub. „Chce to ale mít navigaci, aby jeden trefil do Pohádkového lesa,“ dodali.

„Rostou základní druhy, třeba babky, různé druhy holubinek, kozáky, křemenáče. Letos se zatím moc houbám nedařilo, anebo jen tam, kde často pršelo,“ řekl mykolog Jiří Baier.

Houbám se nejvíce daří na podzim v září a v říjnu, protože jsou časté přeháňky. Ty nás podle meteorologů čekají už od zítra až do středy. V následujících dnech tedy můžeme čekat opravdové houbařské žně! A nejen na Lipně.

Poslední tropický týden?

Vypadá to, že dnešek je poslední tropický den léta. Tak si ho užijte! Už zítra se totiž výrazně ochladí, až o 17 °C! „Navíc bude pršet. Studené severozápadní proudění vydrží nejméně do poloviny příštího týdne. Do školy tak půjdou školáci v podzimním outfitu,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. O prázdninách bylo na celém území Česka celkem 25 tropických dnů, nejvíce na Moravě.

Jak bude?

  • Čtvrtek: jasno až polojasno, místy přeháňky, odpoledne a večer bouřky. Denní teploty 28 až 32 °C.
  • Pátek: zataženo až oblačno, na většině území déšť, ojediněle bouřky. Noc 12 až 18 °C, den 13 až 18 °C, Morava a Slezsko 19 až 24 °C.
  • Sobota: oblačno až zataženo s přeháňkami a bouřkami. Noc 6 až 14 °C, den 14 až 18 °C, na východě až 22 °C.
  • Neděle: oblačno s přeháňkami. Noc 6 až 10 °C, den 14 až 18 °C, na východě 22 °C. Pondělí: oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Noc 8 až 12 °C, den 12 až 16 °C.

Fotogalerie
71 fotografií